Nieuws Actueel

Nieuwe stakingsacties in metaalsector

Rik Nizet 20 oktober 2015

De vakbonden gaan komende weken gewoon verder met het opzetten van stakingen in de metaalsector. Grote bedrijven als aluminiumsmelter Aldel, kabelonderneming Draka en industriële dienstverlener Stork kunnen deze week al nieuwe acties verwachten, liet FNV dinsdag weten.

De bonden willen de stakingen niet meer ver van te voren aankondigen. Zo willen ze voorkomen dat de werkgevers er bij het maken van de roosters al rekening mee kunnen houden.

KleinmetaalDe acties in de metaal zijn al maanden aan de gang. Voor bedrijven in de zogeheten kleinmetaal werd vorige week een principeakkoord gesloten over een nieuwe cao. Bij die bedrijven is het verzet voorlopig opgeschort, in afwachting van de goedkeuring van het akkoord door de achterban van de partijen. Maar in de grootmetaal ligt het cao-overleg nog altijd stil. Daartoe behoren ook bekende ondernemingen als bussenmaker VDL en truckbouwers Scania en DAF.

Symbolisch lege doosDe bonden voerden dinsdag ook actie voor de deur van het hoofdkantoor van installatiebedrijf Spie Nederland. De directie kreeg een symbolische lege doos overhandigd. Het bedrijf heeft voor zestig werknemers een ontslagaanvraag ingediend, maar volgens de bonden is dat onterecht. Ze dienen bezwaar in bij uitkeringsinstantie UWV.

Geen economische noodzaak"De directie heeft de bonden duidelijk gemaakt dat ze met minder personeel nog hogere winsten wil voor hun aandeelhouders. Er is dus geen economische noodzaak voor ontslag", stelde FNV-bestuurder Bart Plaatje. De betreffende krachten zijn bovendien afkomstig van projecten die het bedrijf kocht van telecombedrijf KPN. Bij die overname hoorden rechten op een lopend sociaal plan en rechten uit de cao van KPN, aldus de FNV'er.