Nieuws Actueel

Nieuwe stap naar verkoop ABN AMRO

Van onze redactie 19 december 2014

NLFI opende vrijdag met een advertentie in de Britse zakenkrant Financial Times een aanbesteding waarin zaken- en investeringsbanken worden uitgenodigd in te schrijven. NLFI wil meerdere partijen op een 'shortlist' hebben, zodat als de politiek een definitief besluit heeft genomen over een beursgang of verkoop, er snel gehandeld kan worden.

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën meldde vorige week dat binnen een paar maanden duidelijk moet zijn of ABN AMRO naar de beurs gaat of niet. ABN werd in 2008 op het dieptepunt van de kredietcrisis voor 16,8 miljard euro genationaliseerd. In de jaren erna werd er nog bijna 5 miljard in de bank gestoken, waardoor de teller op 21,7 miljard kwam. Volgens andere berekeningen liep de teller op tot 28 miljard euro, inclusief kosten voor onder meer voor verzekeraar ASR.

Beurs

Het kabinet nam vorig jaar augustus het principebesluit ABN AMRO op enig moment weer naar de beurs te brengen. Dijsselbloem zei eind vorig jaar dat hij er geen haast mee heeft en dat de markt er klaar voor moet zijn. Hij wacht een advies van NLFI over een beursgang van ABN af.

NLFI zal Dijsselbloem volgend jaar ook adviseren over hoe hij SNS Bank en verzekeraar ASR weer van de hand kan doen. Die adviezen worden verwacht nadat meer duidelijk is over het verloop van het verkoopproces van Vivat, het voormalige Reaal.