Nieuws Actueel

Nieuwe trend: online vlees kopen

Van onze redactie 23 oktober 2015

Huub en Kirsten Marsman Liselotte Kolthof

Op de site staan de contouren van een koe, compleet met oornummer en plaats van herkomst. Bij elke bestelling van een vleespakket loopt de koe een stukje verder vol met een kleurtje totdat de hele koe vol is. Dat is het moment waarop de koe naar de slachter kan. Daarna wordt het vlees kant en klaar, diepgekoeld en vacuüm verpakt aangeleverd met een etiket met datum en soort vlees.Sameneenkoekopen.nlIn onze regio is onder meer Sameneenkoekopen.nl uit Haaksbergen actief, dat sinds kort ook varkensvleespakketten verkoopt. In Twekkelo begint ‘Boer Jelle’ binnenkort met een onlineverkoop van zijn Lakenvelder koeien. In Winterswijk doet de biologische varkensboerderij ’t Helder van de familie Sloetjes volop mee met internetbestellingen. Buitengewone Varkens uit Ambt Delden houdt varkens het hele jaar door buiten in scharrelgroepjes en levert pakketten af die via internet zijn besteld.Alle initiatiefnemers reppen over ouderwetse kwaliteit, roemen de ambachtelijkheid van hun onderneming en werven met kreten als ‘duurzaam’, ‘traceerbaar’ en ‘eerlijk’. „U eet met een glimlach”, belooft scharrelslager Frank Groothuis van De Buitenhoeve uit Delden op zijn site. Ook ‘echte’ boeren, zoals de familie Weldink uit Enschede, verkopen rechtstreeks aan de onlineklant.

Geen losse productenSameneenkoekopen.nl uit Haaksbergen is nu een jaar bezig en heeft inmiddels 250 koeien via internet verkocht. „We gebruiken de hele koe en verkopen geen losse producten, zoals andere vleesleveranciers. Ook leveren we het vlees niet diepgevroren. Dat gaat ten koste van de smaak. Delen die minder populair zijn of te klein om te delen zoals staart, oren of tong gaan naar klanten die daar expliciet om vragen. En de huiden worden binnenkort waarschijnlijk gebruikt door een ambachtelijk schoenmaker die het leer duurzaam wil laten looien.”VleespakketIn bijvoorbeeld een tweepersoons vleespakket zitten dertien soorten vlees. Van saucijsjes tot riblap, hamburgers en tournedos. Goed voor totaal 7,2 kilo rundvlees voor 99,50 euro waar een tweepersoons huishouden een kleine maand van kan eten. We consumeren in ons land bijna 84 kilo vlees per persoon per jaar. Vooral varkensvlees is populair met ongeveer 40 kilo. Daarna volgen kip en rundvlees.

Foto: Liselotte Kolthof