Nieuws Actueel

Nieuwe uitspraak over kolencentrale Eemshaven

Van onze redactie 9 september 2015

Image 5224113

Het is niet de eerste keer dat de hoogste bestuursrechter in deze zaak een oordeel velt. In 2011, toen de centrale nog in aanbouw was, haalde de raad al eens een streep door de vergunningen die door de overheid waren afgegeven. RWE/Essent moest de gevolgen van de stikstofuitstoot voor een aantal Duitse Waddeneilanden verder uitzoeken. Ook was nog niet voldoende gemotiveerd waarom de koelwaterlozingen niet schadelijk zouden zijn voor vissoorten in het natuurgebied.

Later verleende de overheid nieuwe vergunningen. De milieubeweging ging daar vervolgens weer tegen in beroep. Voorjaar 2014 volgde een tussenuitspraak en enkele maanden terug vond nog een zitting plaats.

Milieuorganisaties hopen dat zij nu eindelijk aan het langste eind trekken. Een kolencentrale in deze tijd en op deze plek kan gewoon niet, vinden ze. Energiereus RWE/Essent ziet de uitspraak echter met vertrouwen tegemoet. Volgens een woordvoerster gaat de zaak alleen nog maar over wat specialistische details. De centrale is al in gebruik.