Nieuws Actueel

'Nieuwe verdachte in moordzaak Endstra'

Van onze redactie 9 november 2014

Dat stelt Vrij Nederland zondagavond.

Ali T. Het zou gaan om de Turkse Nederlander Ali T., die in 2004 de dodelijke schoten zou hebben gelost. Hij is aangewezen door Hidr K., die volgens het blad de nieuwe getuige is van het Openbaar Ministerie. Vrij Nederland stelt zich te baseren op meerdere betrokkenen bij de strafzaak.

Het Openbaar Ministerie wilde zondagavond niet ingaan op de berichtgeving. De woordvoerder van het OM verwijst naar de zitting, maandag, in de zaak, tegen drie mannen die van betrokkenheid bij de moord worden verdacht. Het drietal, dat op vrije voeten is, wordt er al jaren van verdacht de hand in Endstra's liquidatie te hebben gehad. Tijdens die zitting zal meer bekend worden over die nieuwe getuige, wilde de zegsman slechts kwijt.

Volgens Vrij Nederland behoren zowel de nieuwe getuige als de nieuwe verdachte tot hetzelfde groepje criminelen als de andere hoofdrolspelers uit het moordonderzoek. Ali T. was zelfs eerder al in beeld bij de politie, weet het blad. De recherche had heimelijk uniek lichaamsmateriaal van hem afgenomen en dat vergeleken met het DNA dat op de plaats delict was gevonden. Dat leverde toen geen match op.

Holleeder De 51-jarige Endstra werd in mei 2004 bij zijn kantoor aan de Amsterdamse Apollolaan doodgeschoten. Hij had zakelijke en persoonlijke banden met tal van kopstukken in de onderwereld. Willem Holleeder is veroordeeld voor het stelselmatig afpersen van Endstra. Jaren geleden noemde de politie zijn naam als opdrachtgever van de liquidatie. In de periode voor zijn dood voerde Endstra geheime gesprekken met de Amsterdamse recherche.

In 2011 arresteerde de politie de Rus Namik Abassov in Polen; hij zou de schutter zijn geweest. Hij overleed een paar maanden later in zijn cel aan een hersenbloeding. Later is gebleken dat Abassov tegen politie en justitie heeft gezegd, buiten de verhoren om, dat Donald G. de opdracht zou hebben verstrekt Endstra te liquideren. G. en Holleeder zijn bekenden van elkaar.