Nieuws Actueel

"Nijntje is bedrieglijke eenvoud, elke lijn klopt"

Hans van den Ham 21 december 2015

Dick Bruna Utrecht

Dick Bruna (88), kandidaat Utrechter van het Jaar, is voor gewone stervelingen niet meer te spreken. Zijn woordvoerder van Mercis Publishing Marja Kerkhof, ziet hem echter nog elke twee weken. Zij spreekt voor hem in het AD.

Kan ik Dick Bruna spreken?"Dat gaat niet meer. Hij is al enkele jaren opgehouden met werken en geeft geen interviews meer. Daar wordt hij zenuwachtig van. Hij is met 88 jaar oud en broos, maar niet ziek. Dement? Ik werk al dertig jaar met hem, zie hem elke twee weken en hij weet nog prima wie ik ben. Hij is vergeetachtig, niet dement."

Is hij er rijk van geworden?"Eerder in goeden doen, of welvarend. Hij is met niets begonnen en heeft een mooi oeuvre opgebouwd met iedere dag hard werken. Er komen geen nieuwe boekjes meer uit, maar de stickerboeken, kartonboekjes en de bekende vierkante boekjes - zoals nijntje aan zee of nijntje in de dierentuin - worden nog steeds gedrukt en verkocht."

2015 was een mooi jaar voor Bruna."Zeker. Nijntje is 60 jaar geworden en dat is uitgebreid gevierd met tentoonstellingen in Centraal Museum en Rijksmuseum, nijn was prominent aanwezig in de Tour en te zien bij veel andere activiteiten. In Japan bijvoorbeeld is er een tentoonstelling die daar acht grote steden aandoet. Dat zegt wel wat."

Waarom spreekt zijn werk nog steeds aan?"ick begreep wat kinderen bezig hield en wist dat sprekend, helder en bijna picturaal weer te geven. Het is universele eenvoud waarvan elke lijn klopt. Als u en ik dat proberen, is het al gauw niks. Het is bedrieglijke eenvoud."

Komt er nog nieuw werk uit?"Dat lijkt me niet mogelijk. Maar hij heeft ongelooflijk veel gemaakt in die jaren. Dat blijft z'n waarde houden. Omdat zijn lezersgroep telkens ververst, maar vooral omdat het geen hype of modegril was. Dicks werk is tijdloos."

Over 100 jaar?"Dat is me wat te ver weg. Maar voorlopig zeker. Kijk naar Snoopy van de al overleden maker Charles Schulz. Dat is zo krachtig, dat blijft aanwezig. Dat geldt voor Dick Bruna's werk ook."

Wie zou hij kiezen als Utrechter van het Jaar?"Dick verdient het zelf ook hoor, maar ik ken hem. Hij zou zeggen: doe maar iemand, die nog volop aan het werk is."

"En hij had altijd veel waardering voor mensen die iets voor een ander doen. Zoals Mireille Geijsen die met i-did nieuwe spullen van oude kleding maakt en mensen een opleiding biedt. Creatief en sympathiek. Met Femke de Winter van de Utrechtse Veldkeuken in Amelisweerd als goede tweede. Ook creatief en een fantastische kwaliteit."