Nieuws Actueel

Nintendo gaat langzaam ten onder

Jeroen Jansen 29 januari 2014

Nintendo heeft in het derde kwartaal van het gebroken boekjaar 2013/2014 een winstdaling van 77 procent voor de kiezen gekregen. De winstval volgt op slechte verkopen tijdens de feestdagen van Nintendo's spelcomputer Wii en de games Mario en Zelda.

De nettowinst kwam uit op 9,6 miljard yen (circa 70 miljoen euro) tegen 42,5 miljard yen in dezelfde periode van het vorige boekjaar, meldde 's werelds grootste fabrikant van spelcomputers woensdag.

MegaverliesNintendo schokte eerder deze maand de financiële markten toen het de verwachting uitsprak dat het lopende boekjaar, dat eindigt in maart, zal worden afgesloten met een nettoverlies van 25 miljard yen. Bij een vorige prognose was het bedrijf nog uitgegaan van een winst van 55 miljard yen. De verwachte verkopen van spelcomputer Wii en de draagbare spelcomputer 3DS werden fors naar beneden bijgesteld.

Grote drukTopman Satoru Iwata, die al 12 jaar leiding geeft aan het bedrijf, staat onder grote druk om een nieuw product te verzinnen dat kan uitgroeien tot een hit. Hij heeft gezegd niet te zullen aftreden en ook geen plannen te hebben om op korte termijn managers te vervangen.

LoonoffersIwata (54) geeft donderdag een persconferentie waarin hij naar verwachting zal vertellen welke strategische koers hij wil varen om de positie van het bedrijf te versterken. Mogelijk komt hij dan ook met mededelingen over loonoffers die werknemers moeten brengen.

Hardcore gamersNintendo lijdt eronder dat veel mensen switchen naar spelletjes-apps voor tablets en smartphones, terwijl 'hardcore gamers' een voorkeur aan de dag leggen voor de meer geavanceerde spelcomputers van de concurrenten Sony en Microsoft.

AandelenHet bedrijf kondigde woensdag aan 10 miljoen aandelen terug te gaan kopen, een hoeveelheid die overeenkomt met zo'n 7,8 procent van de uitstaande aandelen, in een kennelijke poging om de aandeelhouders gunstig te stellen.