Nieuws Actueel

NL Architects: Wegdromen in een kristalhotel

Bram de Vrind 23 januari 2015

Amethysthotelvisualsnlarchitects335

NL Architects wil furore maken met een uniek hotelontwerp. Het Amsterdamse architectenbureau nam een bergkristal als uitgangspunt voor een luxe resort in Zuid-China. De droom van de architecten is dat hun ontwerp in de toekomst op wereldwijde A-locaties als Dubai en Hong Kong wordt uitgevoerd. "Het zou geweldig zijn als het ontwerp de blauwdruk van een hotelketen wordt", zegt mede-eigenaar Walter van Dijk.

Meer architectuur:

Zwembadbalkons verbazen wereldWonen in een iPadGlazen hotel in de open natuurSlapen in een ravijnhotel

Het eerste Amethyst Hotel moet verrijzen op een kunstmatig eiland dat wordt opgespoten in de zee bij het Chinese eiland Hainan. De helende krachten die aan het amethist-kristal worden toegekend, sluiten naadloos aan bij het wellness-karakter van het beoogde hotel, aldus het architectenbureau.

NL Architects omschrijft dit project zelf als 'slightly insane'. Hoe is dat lichtelijk krankzinnige idee tot stand gekomen?Walter van Dijk: "We zijn benaderd door de Chinese projectontwikkelaar van het eiland om een iconisch ontwerp voor een hotel te maken. We hebben ons daarbij laten inspireren door de amethisten die je vaak in de lobby van een hotel ziet. Die staan daar om goede energie in het gebouw te geven. Uiteindelijk besloten we om van de steen een gebouw te maken."

Hoe zit het met de uitvoerbaarheid, stort dit ontwerp na realisatie niet als een kaartenhuis in elkaar? "Het is geen ingewikkelde constructie zoals het Guggenheim Museum, maar eigenlijk een heel simpel gebouw. Er wordt gebruik gemaakt van een ouderwetse boogconstuctie, net als bij een kerkgewelf. We hebben het Marriott Hotel in New York als voorbeeld genomen, dat een soortgelijke constructie heeft. Dat gebouw is veel hoger dan ons ontwerp en staat ook nog steeds overeind."

De media berichtten dat het project met enkele tegenslagen kampt. Is het plan concreet of blijft het bij een luchtkasteel? "De projectontwikkelaar heeft ons schetsontwerp ontvangen, maar zich nog niet uitgesproken over de uitvoering ervan. Feitelijk staat het project dus on hold. Hoe dat komt is voor ons eigenlijk gissen. Vanuit de Chinese overheid wordt de bouw van dit soort projecten een beetje afgeremd. De Chinese president is uitgesproken voorstander voor een grotere nadruk op eenvoudige, socialistische gebouwen. Wellicht heeft dat ermee te maken. Maar het kan ook zijn dat de projectontwikkelaar nog geen investeerders heeft."

Hoe gaan jullie dit ontwerp alsnog tot een succes maken? "We hebben het ontwerp gepubliceerd, in de hoop dat het door andere opdrachtgevers wordt opgepikt. Het ontwerp moet zich als een olievlek over het internet gaan verspreiden. Dat gaat tot nog toe goed: de NOS en verschillende dagbladen hebben erover bericht. We gaan deze publicaties onder de aandacht brengen bij potentiële opdrachtgevers."

In de visuals zien we het hotel geprojecteerd op wereldwijde toplocaties zoals Dubai en hartje Hong Kong. Wat is jullie droom? "Het zou geweldig zijn als het ontwerp de blauwdruk van een hotelketen wordt. Een amethist komt in veel vormen; de ene keer is hij langwerpig, de andere keer bijna rond. Zo zou je het ontwerp ook steeds in een andere vorm kunnen bouwen. Wat betreft die visuals: het ontwerp leent zich gezien de kosten alleen voor luxe hotels, en die staan op high end locaties. Daarom zijn plekken als Hong Kong Island en Dubai redelijk voor de hand liggend."