Nieuws Actueel

NL moet WK boycotten

Rik Nizet 1 juni 2015

Boycot wk 2018 rusland fifa corruptie groot

Nederland moet het WK in Rusland over drie jaar boycotten. Dat vindt althans 62 procent van de Nederlanders, meldt RTL Nieuws zaterdag na onderzoek hiernaar te hebben laten doen. Daaruit zou blijken dat Nederland klaar is met wereldvoetbalbond FIFA. De meeste deelnemers aan het onderzoek vinden dat de net herkozen FIFA-voorzitter Sepp Blatter moet vertrekken.

Lees ook:Godfather Blatter blijft in zadelGodfather van corrupt systeemSponsors vrezen reputatieschadeMocht Nederland het WK in Rusland overigens boycotten, dan vindt 73 procent dat de Europese voetbalbond UEFA een alternatief WK moet organiseren.

Van Praag: Niet weg uit FIFAOpstappen uit de FIFA nu Sepp Blatter is herkozen als voorzitter van de wereldvoetbalbond is geen optie. Dat zei KNVB-voorzitter Michael van Praag zaterdag in het televisieprogramma EenVandaag. Van Praag vindt het verschrikkelijk dat Blatter is herkozen. "Maar als je uit de FIFA stapt, kan het Nederlands elftal niet meer voetballen, kunnen Nederlandse clubs niet meer meedoen aan de Champions League en de Europa League. Dan kun je alleen nog maar in Nederland een soort wilde competitie doen."

BoycottenVoetbaltrainer Foppe de Haan zei zaterdag in het televisieprogramma het tijd te vinden dat Nederland met andere grote Europese voetballanden het WK boycot. "Niet meer meedoen aan het WK, dat is toch een monster geworden. We organiseren een eigen Europees Kampioenschap, en we nodigen grote voetballanden als Brazilië en Uruguay, Mexico, Australië ook uit. En dan kijken hoe ze bij de FIFA reageren. Dan hebben ze daar een probleem. Er moet stelling genomen worden, anders verandert er niks."

InvallenAgenten van de internationale politiedienst Interpol hebben vrijdag in Argentinië invallen gedaan bij panden van drie verdachten in het omvangrijke onderzoek naar corruptie bij wereldvoetbalbond FIFA. De drie mannen worden er door Amerikaanse justitie van verdacht tientallen miljoenen dollars aan smeergeld te hebben betaald in de voetbalwereld. Daarover berichtten lokale media.