Nieuws Actueel

NLR in Marknesse eerste erkende vliegopleiding drones

MARKNESSE - Het Nationaal Lucht- en Ruimtevaart Laboratorium in Marknesse en Amsterdam beschikt sinds deze week over de eerste erkende vliegopleiding in Nederland voor beroepsmatig vliegen met op afstand bestuurde luchtvaartuigen, zogenoemde drones.

Van onze redactie 13 november 2015

Drones vliegcursus erkend

Het succesvol afronden van een erkende RPAS (Remotely Piloted Aircraft Systems) vliegopleiding is nodig om het noodzakelijke brevet, het RPA-L, aan te kunnen vragen.

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft het NLR als eerste organisatie in Nederland erkend als vliegopleiding voor RPAS-vliegers.

De theorietraining (drie dagen) wordt gegeven bij het NLR in Amsterdam. Daarna kan de cursist starten met een praktijktraining op het Nederlands RPAS Test Centrum op de NLR-locatie in Marknesse. Hierin worden cursisten opgeleid om de drone in lastige situaties, met oog voor de omgeving, goed en gecontroleerd te kunnen besturen. Er worden in Nederland hoge technische eisen gesteld aan een RPAS die beroepsmatig wordt ingezet. Dit vraagt om een uitgebreide technische beoordeling door een keuringsinstantie. Op 1 september is het NLR al erkend als keuringsinstantie voor RPAS.