Nieuws Actueel

Nobelprijs economie gaat naar micro-econoom

Caroline Spilt 12 oktober 2015

Nobel prijs economie deaton

De Nobelprijs voor de Economie gaat dit jaar naar de Schot Angus Deaton. Dat maakte de Zweedse Koninklijke Academie voor de Wetenschappen maandag in Stockholm bekend.

De aan Princeton University verbonden micro-econoom krijgt de prijs voor zijn onderzoek op het gebied van 'consumptie, armoede en welvaart', aldus het Nobelcomité. Deaton onderzocht welke invloed individuele keuzes van consumenten kunnen hebben voor economisch beleid om armoede te bestrijden.

Deaton heeft volgens de Zweedse academie 'meer dan wie ook' het begrip over de economische gevolgen van individueel gedrag vergroot. Daarmee heeft hij volgens de prijsuitreikers een enorme bijdrage geleverd aan zowel micro-, macro- als ontwikkelingseconomie.

PrijsDe Nobelprijs voor de Economie behoort niet tot de 'klassieke' prijzen die grondlegger Alfred Nobel (1833-1896) had voorzien. De onderscheiding is een initiatief van de Zweedse centrale bank en wordt sinds 1969 uitgereikt. In dat jaar ging de prijs voor de enige keer naar een Nederlander: Jan Tinbergen.

Aan de prijs is een bedrag van 8 miljoen Zweedse kroon (860.000 euro) verbonden.