Nieuws Actueel

Nog even en het land wordt bewerkt door drones

Hoe de agrarische sector er in de toekomst uit gaat zien, werd dit weekend duidelijk bij Abemec in Veghel. Over drones en robots.

Wilma Gosselink 23 november 2015

Agrarischesectortrekkerrobot1065

De tijd dat de boer op zijn trekker, de machine zwarte rookpluimen uitstotend en een ploeg voorttrekkend, over zijn akkers reed, is nagenoeg voorbij. Landbouw 4.0 heet het en in deze nieuwe tijd van de agrarische sector is de ict daarbij niet meer weg te denken. Sterker nog, automatisering helpt de moderne boer om een betere oogst en een hogere productiviteit te halen. En ook een verlenging van de levensduur van zijn machines.

Deze ontwikkelingen komen niet zomaar aangewaaid, daarvoor moet de boer, en vooral ook de loonwerker die een steeds belangrijkere rol speelt, nog zelf op pad. En dat deden er velen afgelopen weekend. Ontmoetingsplek daarvoor was de showroom van Abemec in Veghel. Het publiek kwam in grote getale naar de Pater van den Elsenlaan waar drie dagen lang de nieuwste snufjes op het gebied van de agrarische grondbewerking te zien waren.

Goede naam"Nederland heeft een goede naam in de wereld als het gaat om kennis en ontwikkeling in de landbouwsector", zegt Frank Bax (59), verkoopmanager van Abemec. "In ons land zullen er niet veel landbouwhectares bijkomen. Dit maakt dat we uitgedaagd worden om steeds meer rendement te halen uit elke bestaande vierkante meter", legt Hans Quint (52), sinds 2003 directeur van Abemec uit. "Daar hebben we goede machines voor nodig en sinds een jaar of tien ook gps en computers die machines slim maken."

Hij vervolgt: "Over een paar jaar worden de akkers, net als nu al percelen voor de fruitteelt, bewerkt door onbemande voertuigen. De tractor zal verworden tot een robot die zelfstandig zaait en poot, met alle apparatuur om daarna te meten en te alarmeren.

Door middel van gps weet de boer waar de robot is en middels een online verbinding weet de boer op elk moment hoe het met de groei en bloei, het onkruid en het vochtgehalte van zijn gewas op élke vierkante meter van zijn perceel voor staat. Het enige wat je dan nog moet doen is het programmeren van de tractor en het instellen van de sensoren."

Jonge loonwerkerRoel van de Camp (34) van het gelijknamige loon- en grondverzetbedrijf in Oss is zo'n jonge loonwerker die de snelheid van de ontwikkelingen in zijn branche goed in de gaten houdt. "Als loonwerkers gaan wij uit van de wensen van de boer en richten ons daarbij op de opbrengst van elke vierkante meter. Dat is precisiewerk en alleen mogelijk met goed werkmateriaal. Met zogenaamde opbrengstkaarten, die aan de hand van gps worden gemaakt, kan de boer zien hoeveel wij bijvoorbeeld hebben ingezaaid, bemest, bespoten en geoogst. De moderne ondernemer moet die ontwikkelingen op de voet volgen."

Perfecte conditieMarcel Verhoeven (39) van Verhoeven Gewasverzorging in Erp werkt ook met tractoren en spuit-, bemestings- en zaaimachines: "Op de dagen dat de machines ingezet worden, moeten deze in perfecte conditie zijn. Dat betekent dat we 24 uur per dag service nodig hebben, zodat er zelfs in de nacht nog gesleuteld kan worden aan de machines."

Kortgeleden nam Verhoeven het bedrijf over van zijn vader. "Voor ons is het werken met een drone waarin gps is ingebouwd al heel gewoon. Meten is voor ons veel weten. Daardoor kunnen we met grote precisie gewassen behandelen en het gebruik van milieubelastende middelen enorm terugbrengen."

AbemecAbemec is onderdeel van de Agrifirm Groep, een importeur en verkoper van tractoren en landbouwwerktuigen.