Nieuws Actueel

Nog geen berging wrakstukken

Van onze redactie 11 november 2014

Volgens een woordvoerster van de bergingsmissie zijn de werkafspraken tussen de OVSE en de lokale rampendienst SES over de berging nog niet afgerond. Zodra dat wel het geval is, wordt met de berging begonnen als de veiligheidssituatie ter plekke dat toelaat.

Een klein team experts gaat dinsdag wel op de rampplek zoeken naar stoffelijke resten, zegt ze. Dat gebeurde de afgelopen dagen ook.

Onderzoeksraad De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) leidt het internationale onderzoek naar de oorzaak van de ramp. De raad meldde donderdag dat het inmiddels opdracht heeft gegeven om wrakstukken van het vliegtuig van Malaysia Airlines te bergen om een reconstructie te maken van een deel van het toestel. Er waren daarover met lokale partijen afspraken gemaakt, zei de OVV toen.

De technische uitvoering moest nog wel worden voorbereid. De verwachting was donderdag nog dat ,,binnen enkele dagen mogelijk gestart'' zou kunnen worden met het bergen van de wrakstukken, mits onder meer de ,,fragiele veiligheidsomstandigheden'' dit zouden toelaten.