Nieuws Actueel

Nog geen uitspraak in zaak bungalowpark Landgoed Hof van Twente

Van onze redactie 12 mei 2015

Rechtbank justitie Thinkstock

„Conclusies kun je hieruit niet trekken, het gebeurt vaker dat een Hoge Raad alle informatie nog niet op een rij heeft en daardoor nog geen uitspraak kan doen”, zegt Kuipers. „Het zegt niets over hoe de uitspraak straks uitvalt.”

Permanente bewoningDe gemeente Hof van Twente is in december 2013 in cassatie gegaan tegen een uitspraak van het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden. Deze oordeelde dat Hof van Twente een schadevergoeding moet betalen aan de initiatiefnemers van bungalowpark Landgoed Hof van Twente. Een park met 350 vakantiehuisjes en een golfbaan, dat aan de voet van de Herikerberg tussen Goor en Markelo zou moeten verrijzen. De gemeenteraad zette in november 2009 een streep door de plannen vanwege het ontbreken van een verbod op permanente bewoning. Het hof vond dat de gemeente gemaakte afspraken met de initiatiefnemers niet was nagekomen en dat ze daardoor was tekortgeschoten. Die uitspraak van het gerechtshof maakt de weg vrij voor de initiatiefnemers van het bungalowpark om miljoenen euro’s schadevergoeding van de gemeente te claimen.

In februari adviseerde de procureur-generaal de Hoge Raad om het arrest van het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden te vernietigen. De procureur-generaal stelde dat het hof op onderdelen fout zat. De Hoge Raad hoeft dit advies niet over te nemen. Kuipers noemde dit eerder ‘een belangrijk signaal’. Als de Hoge Raad inderdaad besluit om het vonnis van het hof te vernietigen, dan wordt de zaak terugverwezen naar een ander hof, waarschijnlijk het gerechtshof Den Bosch. Deze neemt de zaak dan opnieuw in behandeling.