Nieuws Actueel

Nog meer gedwongen verkoop

Rik Nizet 16 januari 2014

Dit jaar zullen nog meer mensen hun huis gedwongen en met verlies moeten verkopen dan in 2013, ondanks het herstel op de woningmarkt. Naar verwachting loopt dit aantal in 2014 verder op tot 5000 à 5500. Dat heeft Karel Schiffer, directeur van de Stichting Waarborgfonds Eigen Woning (WEW), donderdag gezegd.

WEW is de uitvoerende organisatie achter de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Vorig jaar moesten 4522 huishoudens een beroep doen op de Nationale Hypotheek Garantie (NHG), een toename van meer dan een kwart (27 procent) ten opzichte van 2012.

Verdere prijsdaling"We hopen dat het herstel op de woningmarkt doorzet, maar we houden voor dit jaar nog steeds rekening met een verdere prijsdaling. Het wordt een heel spannend jaar'', vertelt Schiffer. De groei in gedwongen verkopen werd vorig jaar volgens de directeur, naast de prijsdaling van woningen, veroorzaakt door de groei van de werkloosheid en het aantal echtscheidingen.

Nationale Hyptoheek GarantieHet gaat om mensen die hun woning kochten met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Het waarborgfonds verstrekt deze garantie, die een huizenbezitter ervan verzekert dat bij een gedwongen verkoop een mogelijke renteschuld aan de bank wordt betaald.

Het gemiddelde verlies per woning liep het afgelopen jaar op met 11 procent op tot 38.877 euro.

Vorig jaar kon 79 procent van alle verliezen van de voormalige huizenbezitters worden kwijtgescholden, vergeleken met 75 procent in het voorgaande jaar. Bij relatiebeëindiging was dat zelfs 93 procent.

VeilingVolgens Schiffer worden steeds minder huizen, die gedwongen moeten worden verkocht, via een veiling van de hand gedaan. In 2013 ging het nog maar om 7 procent tegen 13 procent in het jaar daarvoor. Een veiling levert namelijk een hoger verlies (ruim 20.000 euro) op dan een onderhandse verkoop via een makelaar.