Nieuws Actueel

'Nog steeds te veel kinderdagverblijven'

Caroline Spilt 20 maart 2015

Creche handen wassen 335

Er zijn nog altijd te veel kinderdagverblijven in Nederland. In de grote steden in de Randstad trekt de vraag naar opvang dit jaar naar verwachting weer licht aan, maar landelijk gezien daalt de omzet in de branche nog met twee procent. Dat voorspelt het economisch bureau van ING in een vrijdag uitgebracht rapport.

Veel failliete opvanglocaties zijn afgelopen jaar na hun bankroet overeind gehouden. De aanbieders hebben in het verleden vaak grote investeringen gedaan, en ze blijven hopen op een kentering. Hierdoor nam het totaal aantal dagopvangen vorig jaar zelfs toe.

TeruggelopenMaar ouders laten hun kinderen door de bank genomen wel minder lang op de opvang achter, zegt ING. In drie jaar tijd is het gebruik van kinderopvang met zeker 35 procent teruggelopen.

Naweeën Het ligt in de verwachting dat de branche de komende jaren nog blijft kampen met de naweeën van forse overheidsbezuinigingen. Ouders hebben hun keuzes de afgelopen jaren afgestemd op de lagere toeslag die ze voor opvang krijgen. En als ‘opa en oma’ eenmaal opvang voor het eerste kind verzorgen, zullen zij dit vaak ook voor de daaropvolgende kinderen doen.