Nieuws Actueel

Nog te innen: acht ton erfpacht

Edith Verwegen 21 december 2015

Erfpachtnogteinnen1065

De gemeente Bernheze heeft nog bijna 800.000 euro tegoed van Mooi Weer Recreatie BV. Het gaat om achterstallige erfpacht voor recreatiepark De Wildhorst in Heeswijk- Dinther. Ook moet er nog onroerend zaakbelasting (OZB) betaald worden. Dat meldt het Brabants Dagblad.

Dit zei wethouder Rien Wijdeven tijdens de gemeenteraadsvergadering. Oppositiepartijen Blanco, Progressief Bernheze en VVD stelden vragen over de situatie op De Wildhorst.

De kwestie rond het verhogen van de zogeheten erfpachtcanon voor het recreatiepark in Heeswijk-Dinther loopt al sinds 2008. Toen kondigde de gemeente Bernheze aan de erfpacht te verhogen. Tot woede van een grote groep recreanten. Zij zeiden dat ze de erfpacht in de periode van 2001 tot 2006 hadden afgekocht van de toenmalige exploitant van de Wildhorst. In 2013 bepaalde de rechter in hoger beroep dat de recreanten er ten onrechte vanuit waren gegaan dat ze de erfpacht hadden afgekocht.

Ondanks de uitspraak van de rechter is de erfpacht niet betaald. Volgens de oppositiepartijen in Bernheze hebben drie erfpachters, Jusoma Holding bv, Mooi Weer Recreatie bv en Stichting Recreanders al meerdere keren geprobeerd om in gesprek te komen met de gemeente om een oplossing te zoeken.

"Maar de gemeente wil eerst geld zien en dan pas overleggen. Dat blokkeert alle zicht op vooruitgang", vond Marko Konings (Blanco). "Wij hebben op 5 januari een gesprek met de Rabobank en Mooi Weer recreatie. We moeten iedereen gelijk behandelen. Een aantal mensen heeft wel erfpacht betaald en anderen niet."