Nieuws Actueel

Nog veel zaaiuien liggen in de schuur

Van onze redactie 3 december 2014

Van de exportuien wordt 70% verhandeld door Zeeuwse bedrijven. 30% van de Nederlandse uien wordt in Zeeland geteeld. De Zeeuwse uiensector is goed voor 200 miljoen euro aan exportwaarde en 1200 directe en afgeleide banen in de regio.

Voorraden Dat de voorraden zich bovengemiddeld opbouwen, blijkt uit een voorraadmeting van het Bureau Uienmarkt Informatie (BUI). Van de recente uienoogst vorige maand zo'n 429.000 ton afgeleverd. Vooral Afrikaanse landen, Indonesië en het Verenigd Koninkrijk namen Nederlands uien af. Momenteel liggen nog 870.000 ton zaaiuien in bewaring. Voor een klein deel zijn contracten gesloten. Per saldo is nog 730.000 ton beschikbaar. Dat is 75.000 ton meer dan eind 2013.

Boycot De teruglopende export heeft (nog) geen relatie met de Russische boycot van groente en fruit uit de Europese Unie. De uienexport naar Rusland komt doorgaans pas vanaf februari op gang. Welke gevolgen een importstop heeft, is koffiedik kijken. Rusland is een grillige afzetmarkt. Vorig seizoen importeerde het land 73.672 ton Nederlandse uien. Het jaar daarvoor bijna niets. Als de sancties in februari nog steeds van kracht zijn, moeten de Zeeuwse uienhandelaren andere afzetkanalen aanboren. Zo heeft onder meer Indonesië na een jarenlange importstop dit jaar zijn grenzen voor Nederlandse uien heropend.