Nieuws Actueel

Nokia verkoopt kaartentak aan autobouwers

Bram de Vrind 3 augustus 2015

Nokia banen 335

Nokia verkoopt zijn kaartendivisie HERE aan een consortium van Audi, BMW en Daimler. Dat hebben de betrokken partijen maandag bekendgemaakt.

De autobouwers betalen 2,8 miljard euro voor HERE en de deal zal waarschijnlijk in het eerste kwartaal van volgend jaar worden afgerond. Onder meer toezichthouders moeten nog goedkeuring geven. Nokia denkt een boekwinst van een miljard euro te behalen op de verkoop.

De ongewone samenwerking geeft de Duitse bouwers van luxeauto's toegang tot de kaarten die nodig zijn om in de toekomst steeds slimmere auto's te kunnen bouwen, die deels zelfstandig kunnen rijden. Naar verluidt hadden ook Facebook en taxidienst Uber eerder interesse.

Nokia stapte in 2008 in digitale kaarten met de overname van het Amerikaanse Navteq. Het Finse bedrijf, toen nog de grootste mobieltjesmaker ter wereld, dacht te kunnen profiteren van het groeiende aantal mensen dat navigatiesoftware op de mobiele telefoon verkoos boven een apart kastje in de auto. In datzelfde jaar verzekerde de Nederlandse navigatiedienstverlener TomTom zich van een eigen database met digitale landkaarten door Tele Atlas over te nemen.

Analisten noemden de overname van HERE door het consortium, waar de afgelopen tijd al geruchten over de ronde deden, een streep door de rekening voor TomTom. Het bedrijf probeert steeds minder afhankelijk te worden van de grillige consumentenmarkt en zoekt groei in onder meer allianties met autobouwers op het gebied van ingebouwde navigatieapparatuur. Ook levert TomTom kaarten aan Daimler en Volkswagen, het moederbedrijf van Audi.

Nokia verkocht eerder al zijn mobieltjestak geheel aan Microsoft. Door de verkoop van HERE kan het zich nog meer toeleggen op de productie van apparatuur voor telecomnetwerken.