Nieuws Actueel

Nonnen worden gekort op AOW

Van onze redactie 4 april 2015

Image 4840439

De Clarissen hangt, net als alle andere kloosterlingen in Nederland, een forse inkomstenderving boven het hoofd. Vanaf 1 juli 2016 worden ze waarschijnlijk gekort op hun AOW, omdat ze samenwonen en daardoor allerlei kosten kunnen delen.

Kostendelersnorm Voor mensen met bijstand geldt de ‘kostendelersnorm’ al, maar voor AOW’ers is de regeling uitgesteld. Eerst wacht de regering een onderzoek af naar het effect op mantelzorg. De uitkomst van dit onderzoek wordt voor 1 juli verwacht, zegt een woordvoerster van het ministerie van Sociale Zaken.

In de kloosters houden ze hun hart vast. De AOW, zo is het plan, gaat voor ongehuwd samenwonenden omlaag van 70 procent naar 50 procent van het netto minimumloon. Bij de Clarissen in Megen, waar 10 zusters AOW krijgen, betekent dit 30.000 euro minder inkomsten per jaar. De kloosterlingen zijn daarom naarstig op zoek naar andere bronnen van inkomsten.

Oproep Wij vragen onze lezers: 'Zijn er nonnen geweest die een verschil hebben gemaakt in uw leven of in dat van uw familie?'.

Deel uw persoonlijke ervaringen, verhalen en foto’s van nonnen op onze site. Inzenden kan tot 1 mei. Insturen kan via onderstaand formulier of door een e-mail te sturen naar godsbruiden@depersdienst.nl.

De beste verhalen zullen worden gepubliceerd in de papieren edities, andere verhalen zetten wij hier online.