Nieuws Actueel

Noodkreet van boer na brandstichting in zijn varkensstal

Van onze redactie 27 november 2014

"U mag bij mij binnen komen kijken en ik zal u alles vertellen over het mooie beroep varkenshouder, maar ook over mijn onderneming, mijn gezin, over hoe ik de dieren houd en waarom ik bepaalde keuzes maak", schrijft hij in de brief. "Ik zal uw vragen beantwoorden en naar u luisteren."

Hoeven maakt zich grote zorgen. Maandag deed hij aangifte van brandstichting, nadat zondag brand uitbrak in een van zijn varkensstallen. Gelukkig bleef de schade beperkt, omdat een voorbijganger de brand ontdekte en de brandweer waarschuwde De varkens bleven ongedeerd.

Gruwelijke rook Een woordvoerder van de politie zei dat er sporen van brandstichting gevonden zijn. De brandstichters hadden bij de ingang stro in brand gezet, waardoor ook enkele speeltouwen, waar varkens op kunnen bijten bij wijze van vermaak, in brand zijn gevlogen. Ook was er een fles met iets brandbaars vooraan in de stal gegooid.

"We hadden er vrijdag nog nieuw stro ingedaan, en dat wordt in deze tijd van het jaar sneller vochtig. Dus dat rookte gruwelijk", vertelt Hoeven. Daarom was de schrik groot, toen hij zondag bij de stal arriveerde. "De brand was misschien wel klein, maar de rookontwikkeling was gigantisch geweest."

Tegenstanders Over de uitbreiding van zijn varkensbedrijf lopen al jaren gerechtelijke procedures. Hoeven wil voor de toekomst van zijn kinderen investeren in het bedrijf. Daar zijn enkele felle tegenstanders van. "Maar ik kan niet zeggen dat ik denk dat zij dit zouden doen. Een kwajongensstreek kan het ook zijn, alleen door het tijdstip – zondagochtend 8 uur – ga ik daar wel aan twijfelen."

Met zijn hartenkreet hoopt hij meer begrip voor zijn situatie te krijgen. "Hier in Oirschot, maar ook voor de varkenshouderij in zijn algemeenheid", zo vertelt hij. Hij stoort zich aan het negatieve beeld dat volgens hem door bepaalde organisaties en in de media is neergezet van de varkenshouderij.

"Wij worden in publicaties soms neergezet als op winst beluste dierenbeulen en milieuvervuilers, die geen oog hebben voor hun omgeving. Ik herken mijzelf niet in dat beeld. Ik ben gewoon een boer, een boer die de monden van Nederland en van mijn eigen gezin wil voeden."