Nieuws Actueel

Noodkreet Witte Paters Dongen over moordpartijen onder christenen door Boko Haram

Van onze redactie 20 januari 2015

“Eerst de stad Zinder drie dagen geleden. Kerk in de fik, die waar de Witte Paters wonen. Hun huis, auto’s school alles in brand, vijf doden, vier in de kerk, één in een bar. De christenen moeten dood, zo kunnen wij naar de hemel zeggen de aanhangers van Boko Haram. Diabolisch, hè. Charlie heeft de wereld in brand gezet, ook hier in Niger. Waarom zoveel haat? Wij huilen.”

In Niger het woestijnachtige, noordelijke buurland van roerige Nigeria breidt de Boko Haram-terreur zich uit als een olievlek. De cartoon met een huilende Mohammed op de cover van het recente Charlie Hebdo nummer zorgt in Niger al dagen voor escalerende rellen. De Witte Paters en de zusters van dezelfde congregatie zijn op de vlucht, hun kerk verbrand.

Verslag De Nederlandse zuster-missionaris die om begrijpelijke redenen anoniem wil blijven doet vanuit haar onderduikadres op huiveringwekkende wijze verslag:“Het is allemaal gepland, zoals destijds in Rwanda. Met de Kerst wilde Boko Haram al de kerken in de fik zetten tijdens de nachtmis en ons levend verbranden. Nu, na de Charlie-cover, kwamen mannen op motoren. Ze gooiden bidons met benzine in onze kerk. Gisteren kwam Niamey aan de beurt. Ze hebben bars, restaurants en benzinestations geplunderd, weeshuizen aangevallen. Het Frans cultureel centrum is vernield en ook de BRS bank. De zusters van Assomption schuilen nu in een militair kamp, ze hebben niets meer. Alleen hun leven. En veertig kerken in brand, niet te geloven…”

Steun De zuster die ondergedoken zit bij een familie inde hoofdstad Niamey zegt veel steun te ontvangen van gematigde moslims. Zij en haar medezusters hebben intensief contact met het bisdom en met de Nederlandse ambassade in het buurland Mali. Kerken en christenen zijn in het verleden in Afrika al vaker doelwit geweest. Zoals in Congo, Rwanda, Oeganda en Soedan. Bij herhaling zijn er priesters en missionarissen vermoord of het land uitgezet.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken raadt reizen naar en in Niger dringend af: “Er is een verhoogd risico slachtoffer te worden van geweld en aanslagen.”