Nieuws Actueel

Noodlijdend V&D voor de rechter

Lotte Grimberg 4 februari 2015

Voor het kort geding waarmee beleggingsmaatschappij ProWinko warenhuis V&D uit zijn pand in Roermond wil zetten, is nog geen datum vastgesteld. Dit liet een woordvoerster van de rechtbank woensdag weten.

WarenhuisDe winkeleigenaar gaat er niet mee akkoord dat het warenhuis vier maanden geen huur wil betalen en vervolgens een 40 procent lagere huur wil dan nu. Het noodlijdende V&D heeft alle eigenaren van zijn panden gevraagd met die maatregel in te stemmen om het hoofd boven water te houden. Prowinko wil daar echter niet aan meewerken en eist ontruiming van het filiaal.

WarenhuizenVolgens advocaat Albert Flesseman van de vastgoedeigenaar zal de zaak vermoedelijk pas komende week dienen. Het is ook nog de vraag hoe de rechter in Amsterdam beslist in een ander kort geding van vastgoedeigenaar IEF Capital tegen V&D. Deze wil vier warenhuizen laten sluiten. De uitspraak in die zaak is vrijdag.

WinstProwinko kocht het pand in Roermond in 2008 voor 18 miljoen euro van V&D. "V&D heeft 4 miljoen winst gemaakt op die deal'', aldus directeur Max Vorst van ProWinko. "En nu willen ze ook nog minder huur betalen. Dat is onacceptabel. Wij moeten ook onze verplichtingen aan de bank nakomen.''

LoonofferV&D krijgt mogelijk nog een kort geding aan zijn broek. De vakbonden hebben de keten gesommeerd om het loonoffer van 5,8 procent dat V&D verlangt van zijn personeel, en andere maatregelen in te trekken. Gebeurt dit niet, dan stappen ze naar de rechter. Het ultimatum dat de bonden hebben gesteld, verloopt woensdagmiddag.