Nieuws Actueel

Noodvoorziening voor mobiel telefoonverkeer

Van onze redactie 11 december 2014

Zij gaan in dat geval gebruikmaken van elkaars netwerk, waardoor klanten toch mobiel kunnen bellen en sms'en. Daarover hebben de partijen definitieve afspraken gemaakt, meldde branchevereniging Nederland ICT donderdag.

De noodvoorziening wordt alleen ingezet bij storingen die naar verwachting langer duren dan drie dagen en die meer dan 500.000 klanten in een regio treffen. Volgens de branchevereniging is Nederland het eerste land ter wereld met een dergelijke noodvoorziening.

Het vangnet is er gekomen op aandringen van minister Henk Kamp van Economische Zaken. De aanleiding was een omvangrijke storing in april 2012 toen klanten van Vodafone dagenlang niet konden bellen, sms'en en internetten. De storing ontstond door een brand in een netwerkcentrale van de provider in Rotterdam.

De 'storingsovereenkomst' werd vorig jaar al aangekondigd en is nu definitief geworden met het vastleggen van de afspraken in een draaiboek. De noodvoorziening voorziet niet in het op gang houden van internetten; dataverkeer kan vanwege de beschikbare capaciteit niet via het netwerk van een andere operator worden geleid.