Nieuws Actueel

Nooit meer alleen in cockpit

Rik Nizet 27 maart 2015

Cockpitregels aangepast germanwings middelgroot

Diverse Europese luchtvaartmaatschappijen hebben donderdag besloten de regels voor de bezetting van de cockpit tijdens de vlucht aan te passen, naar aanleiding van de rampvlucht van Germanwings. In ieder geval bij Norwegian, easyJet en Air Berlin mag niemand meer alleen in de cockpit achterblijven.NIEUWS: Alles over vliegtuigcrash Germanwings'Andreas was blij met baan'Andreas Lubitz veroorzaakte vliegramp

Air France liet donderdagavond weten zijn cockpitbeleid onder de loep te nemen. De Franse partner van KLM voert naar eigen zeggen overleg met de Europese instantie die toeziet op de veiligheid in het luchtverkeer en ,,volgt'' de discussie die is ontstaan over de noodzaak om altijd een tweede persoon in de cockpit te hebben.

KLM legde eerder op de dag uit dat diens piloten alleen in de cockpit mogen achterblijven, zoals bij de rampvlucht van Germanwings gebeurde. De achterblijvende piloot of copiloot kan mensen die voor de deur staan, de toegang weigeren. Dat kan ook als het om een bemanningslid gaat dat de juiste code kent. Die kan worden 'overruled' door de piloot die alleen in de cockpit is. Op die manier kan worden voorkomen dat bijvoorbeeld een terrorist een bemanningslid kan dwingen de deur van de cockpit te openen.

ScreeningVolgens een zegsvrouw volgt de luchtvaartmaatschappij daarmee internationale regels die zijn opgelegd na de aanslagen van 11 september 2001. Bij Transavia geldt dezelfde regeling als bij de KLM.

Bij Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen geldt de aanvullende regel dat er niemand alleen in de cockpit mag achterblijven en een ander bemanningslid even in de cockpit plaatsneemt als piloot of copiloot bijvoorbeeld naar de wc moet. Die regel geldt in Nederland niet, aldus de KLM-woordvoerster.

Gestoorde pilotenBij de KLM zijn regels van kracht die moeten helpen voorkomen dat psychisch gestoorde piloten een vliegtuig besturen. De piloten worden volgens strenge eisen geselecteerd. Voor indiensttreding vindt ook een "mentale screening'' plaats, aldus een woordvoerster. Wat die precies inhoudt, kon zij desgevraagd niet zeggen. Tijdens hun carrière worden piloten van de luchtvaartmaatschappij regelmatig gecheckt.