Nieuws Actueel

NOS heeft tv-deal met FOX moeten aanpassen

Caroline Spilt 18 maart 2015

Studio voetbal nos fox media rechten tv klein

De NOS heeft de afspraken met de Eredivisie aangepast over de uitzendrechten van de samenvattingen van het eredivisievoetbal. Dat heeft het Commissariaat voor de Media woensdag laten weten. De herziening gebeurde op aandringen van het Commissariaat.

De waakhond deed onderzoek naar drie afspraken tussen NOS en FOX. Zo waren de zenders overeengekomen dat de NOS in programma's zou doorverwijzen naar de aanvangstijden van de volledige wedstrijden op de betaalzender FOX Sports. Ook was afgesproken dat voetbalanalisten van FOX Sports in het NOS-programma Studio Voetbal van naamtitels worden voorzien.

Nieuw programmaVerder was afgesproken dat er een nieuw programma zou komen waarin wordt verwezen naar de live uitzendingen bij FOX Sports. Dit programma is er nooit gekomen, maar de afspraak hierover is nu van de baan.

DwangsomDe NOS moest de afspraken uiterlijk 17 maart aanpassen. Anders zou de omroep een dwangsom riskeren van 30.000 euro per dag, met een maximum van 1,1 miljoen euro. Volgens het Commissariaat is de dreigende dwangsom nu komen te vervallen.

Commerciële beinvloedingVolgens het Commissariaat bood de NOS met de afspraken 'een platform voor de groei van FOX Sports' waarbij voor de kijker niet duidelijk was dat 'commerciële beïnvloeding' was beoogd. De instantie gaat nog door met haar onderzoek naar andere activiteiten rond het eredivisievoetbal. Dat is verbreed naar andere partijen, waaronder de STER. De Volkskrant meldde vorige maand op basis van ingewijden dat FOX gratis reclamezendtijd bij de publieke omroep krijgt door een deal over de samenvattingen van het eredivisievoetbal.

Bezwaar NOSDe NOS laat weten dat zij het om principiële redenen oneens is met de last onder dwangsom en dat zij daartegen bezwaar heeft aangetekend. "Alle afspraken met de Eredivisie komen voort uit eigen inhoudelijke keuzes van de NOS. Wij zijn van mening dat het Commissariaat ons aanspreekt op intenties van commerciële beïnvloeding die wij nooit hebben gehad.''

UitzendrechtenraceDe NOS kreeg vorig jaar maart de uitzendrechten van de samenvattingen voor een periode van drie jaar. SBS en RTL waren ook in de race, maar boden minder geld.