Nieuws Actueel

Novemberzonnetje schijnt op Wallstreet

Rik Nizet 3 november 2015

Wallstreet beurs newyork middelgroot

De Amerikaanse aandelenbeurzen zijn maandag op de eerste handelsdag van november met mooie winsten gesloten. Beleggers in New York borduurden daarmee voort op de sterke opmars van de graadmeters op Wall Street in oktober.

De Dow-Jonesindex eindigde 0,9 procent in de plus op 17.828,76 punten. De brede S&P 500 steeg 1,2 procent tot 2104,05 punten en de technologiebeurs Nasdaq ging 1,5 procent vooruit tot 5127,14 punten, het hoogste niveau in vijftien jaar.

Creditcardbedrijf Visa daalde echter 3 procent, na de aankondiging van de hereniging met het verzelfstandigde Visa Europe. Visa krijgt de Europese activiteiten voor minstens 16,5 miljard euro weer in handen. De overnameprijs kan nog oplopen tot ruim 21 miljard euro.

Ook in de farmaciesector was er overnamenieuws. De Britse farmaceut Shire wil het Amerikaanse biotechnologiebedrijf Dyax voor circa 5,9 miljard dollar kopen. Dyax schoot ruim 28 procent omhoog.

Fastfoodconcern Chipotle Mexican Grill (min 2,5 procent) kwam in opspraak door een uitbraak van e.coli onder mensen die onlangs een restaurant van de keten hebben bezocht. Vanwege het onderzoek houden 43 filialen in de staten Washington en Oregon voorlopig de deuren gesloten.

General Electric (GE) won 1,7 procent. Het Amerikaanse industriële concern heeft de overname van de energietak van het Franse Alstom afgerond. De voltooiing van de overname van bijna 10 miljard euro duurde meer dan anderhalf jaar en is de grootste ooit voor GE.

Cosmeticaproducent Estée Lauder meldde resultaten die beter waren dan verwacht en klom 8,1 procent.

Naast een flinke hoeveelheid bedrijfsnieuws kwamen ook nog gegevens over de Amerikaanse industrie. De industriële bedrijvigheid in de Verenigde Staten is volgens onderzoeksbureau ISM in oktober amper gegroeid. Amerikaanse fabrikanten hebben te kampen met een zwakkere buitenlandse vraag. Het cijfer was wel iets beter dan verwacht.

Vrijdag komt het belangrijke banencijfer uit de VS naar buiten. Verder komen deze week nog resultaten van onder meer Time Warner, Facebook en Walt Disney.

De euro stond op 1,1012 dollar, tegen 1,1023 dollar bij het Europese slot. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 1,1 procent tot 46,09 dollar. Brent daalde 1,6 procent tot 48,77 dollar.