Nieuws Actueel

NS aast op Brits belang in Eurostar

Van onze redactie 18 december 2014

Of het tot een concreet bod komt, is volgens de woordvoerder van de NS nog onduidelijk. Mocht dat wel zo zijn, dan zal het spoorbedrijf in elk geval niet alleen het hele belang van 40 procent kopen, zei hij. Samenwerking met een of meerdere investeerders behoort tot de mogelijkheden.

Reden voor de belangstelling is dat Eurostar vanaf 2017 hogesnelheidstreinen wil laten rijden tussen Londen en Amsterdam. Eerder dit jaar liet de NS al weten een belang te willen nemen in Thalys, dat sinds het Fyra-debacle als enige met supersnelle treinen over het Nederlandse HSL-spoor rijdt.

Shortlist De Britse regering liet al ruim een jaar geleden weten af te willen van het belang in Eurostar en zette het enkele weken geleden formeel in de etalage. Volgens de Franse krant Les Echos wordt binnenkort een shortlist gepubliceerd met vijf kandidaten, waaronder ook een groep Chinese investeerders.

Met name de belangstelling uit China valt volgens het dagblad slecht bij de Franse spoorwegmaatschappij SNCF, die met 55 procent grootaandeelhouder is van Eurostar. De onderneming zou overwegen gebruik te maken van haar voorkeursrecht om het belang van de Britse overheid zelf te kopen.