Nieuws Actueel

NS: Smartphone vervang ov-chipkaart

Caroline Spilt 18 september 2015

Ov chipkaart ns station 178

Voor een rit in de trein, tram of bus is over een paar jaar mogelijk geen ov-chipkaart meer nodig. Vervoerders willen proeven gaan houden met nieuwe technieken als het betalen met een bankpas en smartphone. Dat staat in een vrijdag gepubliceerde toekomstvisie van het Nationaal Openbaar Vervoer Beraad (NOVB), waarin vervoerders, reizigersorganisaties en de overheid zitten.

De ov-chipkaart blijft wel bestaan. De meeste reizigers zijn volgens de vervoerders tevreden over het gebruiksgemak. Er wordt daarbij voortdurend gezocht naar mogelijkheden om het gebruik van de kaart te verbeteren. Zo noemt het NOVB de mogelijkheid van reizen op rekening, in plaats van vooraf betalen.

ProefDit najaar kunnen reizigers al de eerste proeven met mobieltjes en bankpassen verwachten. Op basis daarvan willen de vervoerders kijken of de nieuwe betaalmethodes ook echt meer reizigersgemak opleveren en of ze voldoende veilig zijn. Verder komt er op de Valleilijn, tussen Amersfoort en Ede-Wageningen, een proef waarbij treinreizigers niet meer tussentijds hoeven uit- en in te checken bij overstap naar een andere treinvervoerder.

KeuzeHet is de bedoeling dat elke reiziger straks de mogelijkheid krijgt zijn eigen betaalmethode te kiezen. Om al de innovaties waar te kunnen maken richten de ov-bedrijven een speciale coöperatie op. Door het lidmaatschap van de coöperatie zijn alle vervoerders gezamenlijk eigenaar van Translink, het bedrijf achter de ov-chipkaart.

KlantvriendelijkReizigersorganisaties zijn nauw betrokken bij de uitwerking van de plannen. "Wij zitten aan tafel en wij zullen ons inzetten om nieuwe betaalmethodes echt klantvriendelijk in te voeren'', laat voorzitter Arriën Kruyt van Rover weten. "Dit was een paar jaar geleden ondenkbaar en laat zien dat we steeds beter samenwerken in het openbaar vervoer.''