Nieuws Actueel

NS-topman wist van fraude

Lotte Grimberg 3 juni 2015

De top van zowel NS als dochterbedrijf Abellio Nederland wist van het gesjoemel van het spoorbedrijf rond de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg. Dat schrijft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) in een woensdag gepubliceerd rapport.

Lees meerRapport maakt NS met grond gelijkNS verliest vertrouwen FNV

De ACM oordeelde in maart al dat de NS zich bij de aanbesteding in Limburg niet aan de regels heeft gehouden. Het bedrijf speelde concurrentiegevoelige informatie van Arriva en Veolia door aan Abellio, dat ook aan de aanbesteding meedeed. Daarmee heeft het de wet overtreden.

Op de hoogteDe toezichthouder benadrukt dat dit niet het werk was van een individuele NS-medewerker en evenmin een op zichzelf staand incident vormt. "De bestuurlijke top van zowel Abellio Nederland als NS bleek op de hoogte van de concurrentiegevoelige informatie van Arriva en Veolia, ondanks dat dit op de hoorzitting door de vertegenwoordigers van NS expliciet meerdere keren is ontkend'', staat in het rapport.

Ten koste van"NS heeft haar concurrent Veolia in aanloop naar de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg bewust op achterstand gezet'', zegt ACM-bestuurslid Henk Don. "Het gedrag van NS heeft het concurrentieproces gefrustreerd. Dat gaat ten koste van de reiziger en de belastingbetaler.''

In het rapport laat de ACM zich nog niet uit over machtsmisbruik of mogelijke andere overtredingen van de NS. Het onderzoek daarnaar is nog niet afgerond. De toezichthouder beslist daarom later over het opleggen van eventuele boetes.

ConcurrentAanvankelijk werd het ov in Limburg ook gegund aan Abellio. Maar de provincie kwam daarop terug toen bleek dat Abellio het spel niet eerlijk had gespeeld. Dinsdag werd de gunning door de provincie uiteindelijk toegewezen aan Arriva, een andere concurrent van NS.

In het rapport laat de ACM zich nog niet uit over machtsmisbruik of mogelijke andere overtredingen van de NS. Het onderzoek daarnaar is nog niet afgerond. Vorige week nog zijn in dat kader bedrijfsbezoeken afgelegd bij NS en zijn regionale dochters Qbuzz en Abellio. De toezichthouder beslist daarom later over het opleggen van eventuele boetes.

MaatregelenNS betreurt de fouten die het heeft gemaakt in de strijd om de concessie voor het openbaar vervoer in de provincie Limburg. Het spoorbedrijf neemt zo snel mogelijk maatregelen om herhaling te voorkomen, liet het woensdag weten in reactie op een vernietigend ACM-rapport over de kwestie.

Veranderingen"Het ACM-onderzoek onderstreept temeer het belang om de interne procedures en gedragsregels voor aanbestedingen, en de naleving daarvan, kritisch onder de loep te nemen'', schrijft NS. Daarvoor is inmiddels een externe adviseur aangetrokken. De benodigde veranderingen zullen nog deze zomer worden doorgevoerd.

NS trekt het aangekondigde beroep tegen het ACM-besluit in en belooft volledig mee te werken aan het vervolgonderzoek dat de marktmeester heeft ingesteld.

Geen redenReizigersorganisaties zien in de aanbestedingsfraude in Limburg geen reden om het vertrouwen in NS-baas Timo Huges op te zeggen, zoals vakbond FNV wel heeft gedaan.

"Timo Huges doet veel om NS voor reizigers aantrekkelijk te maken. FNV dient dat te steunen'', stelde Rover. De Maatschappij voor Beter OV vindt dat de topman "adequaat'' heeft opgetreden en noemt de actie van FNV "ketelmuziek''.