Nieuws Actueel

NS veegt vloer aan met schoonmakers

Rik Nizet 21 mei 2014

NS is in gesprek met zijn belangrijkste schoonmaakbedrijven over de vraag hoe zij denken tot een oplossing in het conflict met FNV Bondgenoten te komen. Met de gesprekken wil NS de totstandkoming van een sectorbrede of individuele bedrijfs-cao’s op korte termijn bespoedigen, meldde het spoorbedrijf woensdag.

De gesprekken moeten ertoe leiden dat de "onacceptabele overlast voor reizigers snel kan worden beëindigd en de gemaakte afspraken worden nagekomen''.

Niet alleen de schoonmaakbedrijven, ook FNV Bondgenoten moet zijn verantwoordelijkheid nemen "om tot een fatsoenlijke cao te komen in plaats van te staken'', vindt NS.

MarktpartijenNS is het zat dat het als podium wordt gebruikt voor acties "vanwege de landelijke zichtbaarheid''. NS en de luchthaven Schiphol zijn juist marktpartijen die zich verantwoordelijk gedragen ten opzichte van schoonmakers, zegt het spoorbedrijf.

Volgens NS is sprake van intimidatie van schoonmakers die wel werken. Mocht zich dit vaker voordoen, dan overweegt het spoorbedrijf juridische stappen.