Nieuws Actueel

'NS verdiende miljoenen aan jodentransport'

Rik Nizet 27 januari 2015

De Nederlandse Spoorwegen hebben omgerekend 2,5 miljoen euro verdiend aan de transporten van Joden naar Kamp Westerbork en de Duitse grens. Voor elke rit stuurde het spoorbedrijf een factuur naar de nazi’s en als die niet op tijd betaalden, volgde een aanmaning. In totaal stuurde de NS dertig rekeningen.

Dat blijkt uit een reportage van het televisieprogramma Brandpunt, die dinsdagavond wordt uitgezonden. Het programma baseert zich op een document dat opgeslagen lag in het Nationale Archief van Washington in de Verenigde Staten.

SpijtDe NS betuigde in 2005 voor het eerst spijt over haar rol tijdens de Tweede Wereldoorlog bij de transporten van Joden naar Duitsland. Tot een financiële compensatie aan de nabestaanden van de Holocaustslachtoffers kwam het niet, aldus Brandpunt.

JodentransportenDe NS heeft de afgelopen jaren meerdere monumenten en gedenkplaten financieel gesteund, laat een woordvoerder van NS hierop weten. Voor een verdere reactie wacht het spoorbedrijf de uitzending af. Wel was het volgens hem al eerder bekend bij NS dat er geld werd verdiend aan de Jodentransporten, die "een zwarte bladzijde in de geschiedenis van Nederland en de spoorwegen blijven."

Rabbijn Raphael Evers zegt in de uitzending het een "mooi moreel gebaar'' te vinden als de NS financieel bijdraagt aan een gedenkmonument bij het Spoorwegmuseum in Utrecht voor de 1244 Joden die vanuit de stad gedeporteerd zijn. De NS kan op voorhand nog niet zeggen of dit verzoek wordt gehonoreerd, maar nodigt Evers en het Nederlands Israëlisch Kerkgenootschap wel uit om in gesprek te gaan.