Nieuws Actueel

NSS2014: Alles over nucleaire top

Rik Nizet 21 maart 2014

Den Haag staat compleet op z'n kop. De nucleaire top Nuclear Security Summit heeft de hofstad omgebouwd tot Fort Knox. Lees alles over de nucleaire top hier.

De afsprakenDe wereldleiders in Den Haag hebben nieuwe afspraken gemaakt om te voorkomen dat terroristen de hand kunnen leggen op nucleair en radioactief materiaal. Een overzicht van de afspraken.

SlotverklaringDe 58 wereldleiders in Den Haag zijn het dinsdag eens geworden over een slotverklaring. Premier Mark Rutte, die de bijeenkomst leidde, constateerde dat aan het einde van het overleg. De top heeft in de slotverklaring nieuwe afspraken gemaakt om te voorkomen dat terroristen nucleair materiaal in handen krijgen, waar ze een kernwapen van kunnen maken. Rutte verwees in zijn afsluitende woorden ook naar de onderwerpen die besproken waren die "niet of niet direct'' gerelateerd waren aan het eigenlijke onderwerp van de top. "Dat is ook waardevol'', aldus Rutte.

Een snelle kiekTijdens een uiterst kort fotomoment zijn de wereldleiders vastgelegd door tientallen fotografen. Premier Mark Rutte poseerde als gastheer vooraan op het podium, naast de Amerikaanse president Barack Obama en de Zuid-Koreaanse president Park Geun-hye. Het moment voor de persfotografen kenmerkte zich vooral door gesprekken die de politici onderling voerden, terwijl ze heen en terug liepen.Obama blijft nog de hele dagDe Amerikaanse president Barack Obama is nog de hele dag in Nederland. Dinsdagavond vliegt hij door naar België. Woensdag brengt hij in Brussel zijn allereerste bezoek aan de instellingen van de Europese Unie. Dat blijkt uit het schema dat het Witte Huis dinsdag heeft verspreid. Obama is nu op de nucleaire top in Den Haag. Voorafgaande daaraan had hij in de residentie van de Amerikaanse ambassadeur in Den Haag een ontmoeting met president Noersoeltan Nazarbajev van Kazachstan. Obama houdt dinsdagmiddag om 16.00 uur samen met premier Mark Rutte een afsluitende persconferentie over de top. Dat gebeurt in het Gemeentemuseum, in de buurt van het congrescentrum waar de top wordt gehouden.

Parkeerplek presidentiële bolidesDe Polderbaan op Schiphol is tijdens de nucleaire top ingericht als parkeerplaats voor regeringstoestellen. De bolides staan keurig dwars op de baan langs elkaar geparkeerd. De Rijksvoorlichtingsdienst zette maandag deze foto waarop dat te zien is.

Grappen en grollenOndanks het korte tijdsbestek zag Barack Obama ruimte voor grappen en grollen tijdens zijn bliksembezoek aan Amsterdam. "Ik ben trots op ons beider teams op de Olympische Spelen. Naast schilderen zijn jullie ook nog eens heel goed in schaatsen", grapte hij. Premier Rutte proestte het uit van het lachen. Lees verder.

Wereldleiders zijn zeikerdsDe wereldleiders die bijeen zijn in Den Haag, produceren gezamenlijk 159 liter urine. Uit de hoeveelheid urine die de wereldleiders achterlaten, komt 1,45 kilo stikstof en 158 gram fosfor. Dat hebben de gezamenlijke waterschappen uitgerekend. Uit al die plasjes wordt een grote hoeveelheid waardevolle grondstoffen gehaald. Lees verder.Obama in NederlandDe Amerikaanse president Barack Obama is maandagochtend op Schiphol aangekomen. Hij wordt ontvangen op het Romeo-platform langs de Kaagbaan. De Amerikaanse president gaat maandagochtend eerst voor een bezoek naar Amsterdam. Een eigen helikopter van de Verenigde Staten brengt hem van Schiphol naar Amsterdam. Daar wordt hij ontvangen door minister-president Mark Rutte en burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam. Vervolgens krijgt Obama een rondleiding in het Rijksmuseum. Lees verder.Files?De ochtendspits stelde maandagochtend omstreeks acht uur in het westen nog weinig voor. De ANWB meldde maandagochtend in totaal 80 kilometer fileleed, dat is de helft van wat gebruikelijk is. De files waren vooral buiten de Randstad te vinden, alleen rond Amsterdam was het druk als gebruikelijk. Lees verder.Slaapstadje Den HaagIn Den Haag, de stad waar het maandag en dinsdag allemaal gebeurt, was het maandagochtend opmerkelijk rustig. Door de vele afsluitingen van straten in verband met de Nuclear Security Summit werd vooraf rekening gehouden met flinke verkeersoverlast elders in de stad. Even na 8 uur maandagochtend stond het verkeer echter op slechts één doorgaande route vast. Lees verder.Shame on you!Enkele tientallen milieuactivisten protesteerden maandag bij de Beurs van Berlage in Amsterdam tegen een bijeenkomst van nucleaire bedrijven. Die conferentie houdt verband met de nucleaire top. De actievoerders, sommige met gasmaskers en mondkapjes op, bouwden een muur met de tekst 'Kernenergie blokkeert duurzaamheid'. Met spandoeken, borden, gefluit en gejoel wilden ze de 'bonzen' van de bedrijfstak duidelijk maken dat ze het niet eens zijn met hun activiteiten. "Shame on you!'', riepen ze luidkeels toen minister Henk Kamp van Economische Zaken arriveerde om de conferentie te openen. De deelnemers kregen folders in de hand gedrukt, die in de meeste gevallen werden geweigerd. Er waren zeker 30 politieagenten op de been bij de demonstratie, die vreedzaam verliep.

'Wereld beetje veiliger maken'Nederland zal er als voorzitter van de nucleaire top alles aan doen om de wereld een beetje veiliger te maken. Premier Mark Rutte zei dat zondagmiddag in een vooruitblik op de top, maandag en dinsdag in Den Haag. De top met staatshoofden en regeringsleiders uit 53 landen moet de dreiging van nucleair terrorisme verkleinen. Dat kan door de hoeveelheid gevaarlijk nucleair materiaal in de wereld te verminderen en door het materiaal beter te beveiligen om te voorkomen dat het in handen van terroristen valt. "We moeten alles doen wat we kunnen om nucleair terrorisme te voorkomen", aldus Rutte in een persconferentie. "Het is mijn ambitie als voorzitter van deze top om de lat nog hoger te leggen en de veiligheid voor onze mensen te versterken.'' Het uiteindelijke doel is duidelijk voor Rutte: "De wereld een beetje veiliger maken.'' Lees verder.

Verkeersmaatregelen nucleaire topWeggebruikers in de Randstad moeten tijdens de top rekening houden met zeer ernstige verkeershinder. Vooral tussen Amsterdam, Den Haag en Rotterdam zijn veel wegen afgezet. Een overzicht van de voornaamste verkeersmaatregelen tijdens de Nuclear Security Summit vind je hier.

Demonstraties nucleaire topMet de nucleaire top in zicht worden zondag verschillende demonstraties gehouden tegen kernwapens en kernenergie. In de buurt van het Malieveld in Den Haag fietsen mensen uit protest tegen kernwapens om een denkbeeldig ontploffingsgebied dat ontstaat na een kernbom. De ongeveer 35 fietsers die er aan het begin van de middag waren, werden in de gaten gehouden door zo'n 15 politieagenten op een mountainbike. Het protest is georganiseerd door Global Zero, om de discussie over het gevaar van Amerikaanse en Europese kernwapens aan te zwengelen. "Met 17.000 kernbommen in de wereld kan er geen sprake zijn van nucleaire veiligheid'', zei organisator Sam Pearce. Lees verder.Auto's zonder pardon weggesleeptOp twee plaatsen in Den Haag is zondag een aantal auto's weggesleept in verband met de nucleaire top. Onder het Hubertusviaduct, waar de delegaties overheen moeten op weg naar het World Forum, zijn zes auto's weggesleept. Die staan nu op het nabijgelegen Plein 1813. Met een bord worden de eigenaren daarover geïnformeerd.

'Beveiliging is top'Nederland loopt voorop in de beveiliging van radioactieve materialen en wil die kennis graag delen als organisator van de nucleaire top (NSS) in Den Haag. Dat zegt Dick Schoof, Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), zondag in een interview met NU.nl. "Ons Nationaal Forensisch Instituut vervult daar een belangrijke rol in, daar zit heel veel kennis, die ze ook naar het buitenland exporteren. Dus we weten hoe je radioactief materiaal kunt detecteren en hoe we de beveiliging moeten regelen'', zegt Schoof. Lees verder.

Boeing 777 doelwit nucleaire top?De vermiste Boeing-777 van Malaysia Airlines kan worden gebruikt als radioactieve bom met als doelwit de nucleaire top in Den Haag. Dat stelt cyberexpert en voormalig Commandant der Strijdkrachten Dick Berlijn in De Telegraaf. "Het toestel kan in een voormalige Sovjetrepubliek zijn geparkeerd, beladen met radioactief materiaal. Technisch is het mogelijk dat vlucht MH370 vervolgens in de huid van een reguliere lijndienst kruipt'', stelt de cyberexpert. Lees verder.Serveersters taboeDe machtigste personen ter wereld worden bediend door mannen van minimaal 25 jaar. De opdracht die cateraar Van der Linde Catering meekreeg is zo min mogelijk op te vallen tijdens het serveren. "Als er twintig heren serveren en drie hoogblonde dames, dan verstoort dat het beeld", vertelt de directeur Van der Linde Catering in het AD.Do's and don'tsTijdens de nucleaire top mogen demonstranten vlaggen verbranden. "Er geldt in Nederland geen algeheel verbod op het verbranden van vlaggen'', licht het Openbaar Ministerie vrijdag toe. Het in brand steken van andere voorwerpen wordt niet toegestaan. Dat levert in de ogen van justitie al snel gevaar op. Tijdens de top wordt ruimte geboden aan mensen en groepen om te demonstreren. "Alleen als groepen mensen zich schuldig maken aan strafbare feiten of een bedreiging voor de openbare orde vormen, zal daartegen worden opgetreden'', meldt het OM. Lees verder.Politie maakt zich zorgenBinnen de politie en bij de politiebonden NPB en ACP zijn zorgen over het functioneren van de communicatie van de politie tijdens de top. De zorg richt zich op de C2000 apparatuur en op het gebruik hiervan door politiemensen. Die zouden onvoldoende daarop zijn getraind. De top behelst de grootste veiligheidsoperatie ooit in Nederland. Dit vanwege de vele wereldleiders zoals de Amerikaanse president Barack Obama, die naar Nederland komen. Tijdens de troonswisseling bleek de communicatie van de politie nog steeds niet altijd even goed te werken. Dat was niet voor het eerst. Het systeem heeft de politie al veel vaker op belangrijke momenten in de steek gelaten. Dat gebeurde onder meer bij de Turkish Airlines-crash bij Schiphol in 2009 en bij de rellen in Hoek van Holland in 2009, waarbij een relschopper omkwam. Lees verder.

Van Gogh Museum sluit deurenHet Van Gogh Museum in Amsterdam is maandag de hele dag dicht. Dat houdt volgens het museum verband met de omvangrijke veiligheidsmaatregelen voor het bezoek van de Amerikaanse president Barack Obama die ochtend aan het Rijksmuseum. "De president en zijn gevolg komen met helikopters naar het Museumplein'', liet het museum weten. "Hierdoor zijn wij genoodzaakt om voorzorgsmaatregelen te treffen om de conditie van onze gebouwen en kunst te kunnen blijven garanderen.'' Lees verder.Waarschuwing vuile bomVorig jaar is bij het Internationaal Atoomenergieagentschap IAEA zo'n 140 keer melding gemaakt van radioactief materiaal dat in verkeerde handen viel, kwijtraakte of onbevoegd werd gebruikt. Het gevaarlijke materiaal kan door terroristen worden gebruikt in een 'vuile bom' waarschuwde de organisatie vrijdag, kort voor de nucleaire top in Den Haag. Volgens Denis Flory, plaatsvervangend directeur van het IAEA, gaat het in de meeste gevallen om kleine hoeveelheden radioactief materiaal. "Maar zelfs als het niet gebruikt kan worden voor het maken van een kernwapen kan het nog wel worden gebruikt voor een wapen dat radioactief materiaal verspreidt'', waarschuwt Flory in een interview met persbureau Reuters.

De pot opVoor ruim de helft van de mensen die wonen of werken in de Randstad is de nucleaire top begin volgende week geen reden om het reisschema aan te passen. Dat blijkt uit onderzoek van DVJ Insights in opdracht van BNR Nieuwsradio. Volgens het onderzoeksbureau weten de meeste mensen wel dat er extra drukte op de weg wordt verwacht, maar maar past slechts een derde zijn gedrag aan. Wat ook meespeelt is het gebrek aan alternatieven: 68 procent zegt geen alternatief voorgelegd te hebben gekregen. Slechts 20 procent heeft dat wél. Lees verder.Geen extra treinenTijdens de top rijden tussen Den Haag en Amsterdam treinen die langer zijn dan gebruikelijk, zo heeft de NS laten weten. In de rest van het land zullen de treinen daardoor soms korter en dus drukker zijn. Het spoorboekje blijft hetzelfde. Treinen tussen Utrecht en Den Haag worden niet verlengd. De treinen rijden daar al op maximale lengte en extra verlengen zou betekenen dat de perrons niet lang genoeg zijn, aldus de NS. Lees verder.

Feyenoord baaltMiddenvelder Lex Immers had graag komend weekeinde met Feyenoord de uitwedstrijd tegen Heracles Almelo gespeeld. Het duel is evenwel verplaatst naar woensdag 2 april vanwege de nucleaire top in Den Haag. "Gezien de flow waarin we zaten, vind ik het jammer dat we niet hoeven te spelen'', liet de Hagenaar donderdag op de website van de Rotterdamse volksclub weten. Lees verder.Eerste NSS-filesDen Haag heeft vrijdagochtend de eerste files te pakken die met de nucleaire top te maken hebben. Wie vanaf de A44 de stad in wil richting het gebied rond het World Forum, komt op de Oude Waalsdorperweg stil te staan. Het gaat om de route via het Hubertusviaduct en de Hubertustunnel, meldt de ANWB. Een dag eerder dan de bedoeling was zijn vrijdag De President Kennedylaan, de Johan de Wittlaan en de Professor B.M. Teldersweg tot Madurodam afgesloten voor het verkeer. Dat is een belangrijke doorgaande route langs het World Forum, waar de Nucleair Security Summit (NSS) maandag en dinsdag wordt gehouden. De opbouw van de wegafzettingen voor de top kost meer tijd, meldde de ANWB donderdag. Lees verder.

Ondernemers niet blijDe nucleaire top in Den Haag heeft grote gevolgen voor ondernemers in de zwaarbeveiligde gebieden in de stad. De een spreekt van een drama, 'fantastisch' vindt een ander. "Eén grote ramp. Niemand kan hier meer komen. Zelfs de putdeksels zijn dichtgelast’’, vat Louis van Breukelen het samen. Zijn koffiehuis op het Statenplein is omgeven door drie meter hoge hekwerken, die eerder bij de Olympische Spelen in Londen zijn gebruikt. De familiezaak is dichtbij het World Forum gelegen, waar de top plaatsheeft op 24 en 25 maart. De gemeente heeft naast het koffiehuis grote gele borden geplaatst met de tekst ‘koffiehuis Statenplein bereikbaar’. "Die hadden aan het begin van de weg moeten staan’’, verzucht Van Breukelen. Lees verder.Activisten willen naar topEen groep activisten tegen kernwapens is van plan om komende maandag richting de nucleaire top in Den Haag te wandelen. Ze willen een open brief aanbieden aan de wereldleiders. Maar de gemeente Den Haag geeft geen toestemming. De groep mag op het Malieveld staan, anders niet. "Onbespreekbaar’’, zeiden organisatoren Frits ter Kuile en José van Leeuwen donderdag. De groep van "50 tot 100 demonstranten'' wil maandagochtend om 5 voor 12 verzamelen voor Den Haag Centraal. Van daaruit willen ze lopen naar het Vredespaleis, in de buurt van de top. Daar zou een koerier hun boodschap moeten aannemen en naar de locatie moeten brengen. Door de strenge veiligheidsmaatregelen komen ze niet bij het World Forum, waar de nucleaire top wordt gehouden.

Expohal wordt luchthaventerminalDe regeringsdelegaties voor de nucleaire top maken vanaf zaterdag gebruik van een tijdelijke luchthaventerminal. De passagiers van zo'n 30 regeringsvliegtuigen hoeven niet eerst langs Schiphol maar reizen direct na de landing door naar de Expo Haarlemmermeer in Vijfhuizen waar de paspoortcontroles plaatsvinden. Donderdag wordt hier nog hard gewerkt om ervoor te zorgen dat alles spic en span is voor de hoogwaardigheidsbekleders. Hoewel de regeringsleiders vanuit het vliegtuig direct doorrijden naar Den Haag, moet hun gevolg bij aankomst en vertrek nog langs de grenscontrole en bagagecheck. Hoeveel mensen precies in de voormalige Floriadehal worden verwacht, is nog onduidelijk. "Ze zijn niet verplicht te melden wanneer ze aankomen en met hoeveel ze zijn'', vertelt vestigingsmanager van de Expo, Sietske Van Berge Henegouwen. "We verwachten tussen de 1000 en 2500 gasten.''

Nederlands feestjeDe nucleaire top van komende week krijgt een Nederlands tintje. De organisatoren van de Nuclear Security Summit (NSS), die begin volgende week in het World Forum in Den Haag wordt gehouden, doen hun uiterste best om ons land in de schijnwerpers te zetten. "Bijna alles wat we hier gebruiken is van Nederlandse ontwerpers. Zelfs de wijn die wordt geserveerd is in Nederland gemaakt”, aldus Marc Gerritsen, plaatsvervangend projectleider van de NSS. Lees verder.Mijd kantoorWerkend Nederland krijgt het aanstaande maandag en dinsdag zwaar te verduren tijdens de nucleaire top. Vooral in de Randstad zullen grootschalige wegafsluitingen tot lange files leiden, wat organisaties en ondernemers handen vol geld kost. In navolging van Rijkswaterstaat roept ook het bedrijfsleven nu op om thuis te blijven. Een uur in de file kost namelijk ruim 26 euro per werknemer. Dat concludeerde het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) eind vorig jaar in een rapport. Lees verder.

Aangepaste treinenloopTijdens de top die maandag en dinsdag wordt gehouden in Den Haag, geldt er een aangepaste treinenloop. Tussen Den Haag en Amsterdam rijden extra treinen, die ook langer zijn dan gebruikelijk, zo heeft de NS laten weten. In de rest van het land zullen de treinen daardoor soms korter en dus drukker zijn. Treinen tussen Utrecht en Den Haag worden niet verlengd. De treinen rijden daar al op maximale lengte en extra verlengen zou betekenen dat de perrons niet lang genoeg zijn, aldus de NS. De NS drukt reizigers op het hart tijdens de top zoveel mogelijk buiten de spits richting Den Haag te reizen. Via de websites en apps van de NS en RijdenDeTreinen kunnen reizigers actuele informatie over vertrektijden en treinlengtes krijgen.