Nieuws Actueel

NSS2014: Beveiliging nucleaire top is top

Rik Nizet 23 maart 2014

Nederland loopt voorop in de beveiliging van radioactieve materialen en wil die kennis graag delen als organisator van de nucleaire top (NSS) in Den Haag. Dat zegt Dick Schoof, Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), zondag in een interview met NU.nl.Special: Alles over nucleaire top'Boeing 777 doelwit nucleaire top'Do's and don'ts nucleaire topDemonstraties nucleaire top

"Ons Nationaal Forensisch Instituut vervult daar een belangrijke rol in, daar zit heel veel kennis, die ze ook naar het buitenland exporteren. Dus we weten hoe je radioactief materiaal kunt detecteren en hoe we de beveiliging moeten regelen'', zegt Schoof.

Momenteel is er radioactief materiaal in omloop, dat vermoedelijk wordt aangeboden op de zwarte markt, stelt Nu.nl. Schoof zegt daarover: ,,Ik kan daar geen concrete voorbeelden van noemen. In de inlichtingenwereld wordt daar wel eens over gesproken. Soms gaat het over nucleair materiaal, maar vergeet niet dat het ook radiologisch materiaal kan zijn zoals bijvoorbeeld in de medische wereld wordt gebruikt. Van dat materiaal kun je heel goed een vuile bom maken, dus daar zit wat meer zorg.'' Een vuile bom is een normaal explosief met daarin nucleair of radiologisch materiaal.

De NSS is maandag en dinsdag in Den Haag. Meer dan 50 staats- en regeringsleiders, ministers en hoge functionarissen doen mee.