Nieuws Actueel

NSS2014: Verkeersmaatregelen nucleaire top

Rik Nizet 23 maart 2014

Weggebruikers in de Randstad moeten tijdens de nucleaire top in Den Haag rekening houden met zeer ernstige verkeershinder. Vooral tussen Amsterdam, Den Haag en Rotterdam zijn veel wegen afgezet. Hieronder een overzicht van de voornaamste verkeersmaatregelen tijdens de Nuclear Security Summit.Special: Alles over nucleaire top'Bij aanslag hebben we een probleem'Do's and don'ts nucleaire topVerkeer nucleaire topSnelwegen afgeslotenRond vier uur zondagmiddag is een aantal snelwegen en wegen rond Den Haag afgesloten. Daags voor het begin van de top in Den Haag worden de veiligheidsmaatregelen opgeschaald.

A44 en N44 De A44 en de N44 tussen Roelofarendsveen en Den Haag zijn zondagmiddag gesloten, omdat die weg gebruikt wordt door de leiders die de top bezoeken. A5 en N206Ook de A5 en de N206 gaan zondagmiddag dicht. Verder zijn er drie van de 5 rijstroken van de A4 tussen Badhoevedorp en Burgerveen dicht. Rond Den Haag zijn verder een aantal belangrijke wegen dicht, zoals de N14 en de N440. Een gebied rondom het World Forum, waar de bijeenkomst voor het grootste deel plaatsvindt, is al afgesloten.Files dubbel zo langAls mensen toch gewoon met de auto naar hun werk in de Randstad rijden, is de kans groot dat er files ontstaan die dubbel zo lang zijn als anders. De totale lengte kan oplopen tot 400 tot 500 kilometer. Die voorspelling deed Pieter van der Veen, NSS-projectleider bij Rijkswaterstaat, donderdag tijdens een informatiebijeenkomst over de verkeersmaatregelen die zijn genomen in verband met de top, die maandag begint. Vooral aan de Wassenaarse kant van Den Haag komt een woud aan informatieborden. De kans is groot dat daardoor meer ongelukken ontstaan. Allerlei hulpdiensten staan dan klaar die problemen zo snel mogelijk op te lossen.Auto's weggesleeptOp twee plaatsen in Den Haag is zondag een aantal auto's weggesleept in verband met de nucleaire top. "We hebben nog bij huizen aangebeld om aan de bewoners te vragen of hun auto er nog stond, zodat zij hem konden weghalen. Maar als auto's echt niet te traceren waren, moesten ze op een gegeven moment toch weg."Straten afgesloten:Vrijdag waren al de President Kennedylaan, de Johan de Wittlaan en de Professor B.M. Teldersweg tot Madurodam afgesloten voor het verkeer. Dat is een belangrijke doorgaande route langs het World Forum, waar de top wordt gehouden. De afsluiting leidde vrijdagochtend tot files stadinwaarts op de A44 en de A12.

Aangepast treinroosterTijdens de nucleaire top geldt een aangepaste treinenloop. Tussen Den Haag en Amsterdam rijden extra treinen, die ook langer zijn dan gebruikelijk, zo heeft de NS laten weten. In de rest van het land zullen de treinen daardoor soms korter en dus drukker zijn.

Treinen Utrecht - Den HaagTreinen tussen Utrecht en Den Haag worden niet verlengd. De treinen rijden daar al op maximale lengte en extra verlengen zou betekenen dat de perrons niet lang genoeg zijn, aldus de NS.

Buiten de spitsDe NS drukt reizigers op het hart tijdens de top zoveel mogelijk buiten de spits richting Den Haag te reizen. Via de websites en apps van de NS en RijdenDeTreinen kunnen reizigers actuele informatie over vertrektijden en treinlengtes krijgen.

WerkzaamhedenWerkzaamheden aan het spoor rond Den Haag en de bouwactiviteiten op Den Haag Centraal liggen tijdens de topontmoeting stil.Ondernemers niet blijDe nucleaire top in Den Haag heeft grote gevolgen voor ondernemers in de zwaarbeveiligde gebieden in de stad. De een spreekt van een drama, 'fantastisch' vindt een ander. "Eén grote ramp. Niemand kan hier meer komen. Zelfs de putdeksels zijn dichtgelast’’, vat Louis van Breukelen het samen. Zijn koffiehuis op het Statenplein is omgeven door drie meter hoge hekwerken, die eerder bij de Olympische Spelen in Londen zijn gebruikt. De familiezaak is dichtbij het World Forum gelegen, waar de top plaatsheeft op 24 en 25 maart. De gemeente heeft naast het koffiehuis grote gele borden geplaatst met de tekst ‘koffiehuis Statenplein bereikbaar’. "Die hadden aan het begin van de weg moeten staan’’, verzucht Van Breukelen. Lees verder.

Boeing 777 doelwit nucleaire top?De vermiste Boeing-777 van Malaysia Airlines kan worden gebruikt als radioactieve bom met als doelwit de nucleaire top in Den Haag. Dat stelt cyberexpert en voormalig Commandant der Strijdkrachten Dick Berlijn in De Telegraaf. "Het toestel kan in een voormalige Sovjetrepubliek zijn geparkeerd,beladen met radioactief materiaal. Technisch is het mogelijk dat vlucht MH370 vervolgens in de huid van een reguliere lijndienst kruipt'', stelt de cyberexpert.Lees verder.