Nieuws Actueel

Nucleaire top: Dit geintje kost ons tot 2 miljard euro

Bram de Vrind 24 maart 2014

De nucleaire top een zegening voor ons land? In tegendeel! De NSS-top in Den Haag brengt Nederland 1 à 2 miljard euro economische schade toe.

Special: Alles over de nucleaire topObama in Nederland Verkeer nucleaire topDen Haag is slaapstadjeChina pompt 1,5 miljard in bedrijven

Dat voorspelt de vooraanstaande econoom Sylvester Eijffinger in zijn column in de gratis krant Metro. "De grootste kostenpost is niet de inzet van defensie, politie en veiligheidsdiensten, maar de schade aan de economie door het platleggen van de Randstad. Hoe rigider de veiligheidsmaatregelen, hoe groter de economische kosten", schrijft de professor.

"Het bruto binnenlands product (bbp) van Nederland is ongeveer 600 miljard euro per jaar. Als de gehele Randstad twee dagen volledig platligt, dan kost dit 1 miljard per dag. Je kunt namelijk uitgaan van de helft van het bbp van 2 miljard per dag."

"Afhankelijk van de veiligheidsmaatregelen, schat ik dat de dagelijkse economische schade op minimaal een half en maximaal op 1 miljard ligt. Verdeeld over minimaal twee dagen, kan de economische schade uitkomen op 1 tot 2 miljard euro. Over de kosten, zoals de voorbereiding en beveiligingskosten, is de overheid niet erg transparant. Het zou gaan om 400 tot 500 miljoen euro."

Volgens Eijffinger zijn er natuurlijk ook opbrengsten, bijvoorbeeld voor hotels en restaurants. De top genereert bovendien publiciteit voor steden als Den Haag en Amsterdam. Daarnaast worden er zakendeals gesloten, zoals met China. "Maar ik vraag mij af in hoeverre dit opweegt tegen het platleggen van de productie van bedrijven in de Randstad. Hoe hoog dit precies wordt, zien we in de zomer terug in de cijfers van het CBS over het eerste kwartaal."