Nieuws Actueel

Nucleaire top mogelijk enorme bende

Merlijn Ensing 18 maart 2014

Schoonmakers gaan de komende tijd onaangekondigd stakingen en demonstraties houden in hun strijd voor een betere cao. Ook stakingen tijdens de nucleaire top volgende week in Den Haag worden daarbij niet uitgesloten. Dat liet vakbondsbestuurder Ron Meyer van FNV Schoonmaak dinsdag weten.

"Acties kunnen in iedere stad, bij ieder bedrijf en op ieder moment van de dag plaatsvinden'', stelt hij. "Als schoonmakers besluiten niet te werken op een plek waar ook de wereldleiders komen, dan hebben die een probleem.''

FNV had de werkgevers in de branche vorige week een ultimatum gesteld, maar daarop gingen ze niet in. "Afgelopen maanden hebben we geprobeerd door middel van ludieke acties en onderhandelingen met de werkgevers tot een oplossing te komen. Nu is het echt genoeg geweest.''

Meyer ergert zich er vooral aan dat de "schoonmaakbazen ziek personeel straffen'', door medewerkers bij ziekmelding de eerste twee dagen niet door te betalen. Bovendien leeft een groot deel van de 150.000 schoonmakers in Nederland in armoede, aldus de vakbondsman.

In 2012 voerden schoonmakers ook al langdurig actie voor betere cao-afspraken. Toen werd pas na meer dan 100 dagen van manifestaties en stakingen een principeakkoord met de werkgevers gesloten.