Nieuws Actueel

Nucleaire top: Obama in Nederland

Rik Nizet 24 maart 2014

De Amerikaanse president Barack Obama is maandagochtend rond 08.50 uur in de Airforce One op Schiphol aangekomen. Hij wordt ontvangen op het Romeo-platform langs de Kaagbaan. Obama doet mee aan de nucleaire top die vanaf maandag in Den Haag wordt gehouden. Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) en de Amerikaanse ambassadeur in Nederland Timothy M. Broas ontvangen hem.Special: Alles over nucleaire top'Bij aanslag hebben we een probleem'Do's and don'ts nucleaire top'Boeing 777 doelwit nucleaire top'

De Amerikaanse president gaat maandagochtend eerst voor een bezoek naar Amsterdam. Een eigen helikopter van de Verenigde Staten brengt hem van Schiphol naar Amsterdam. Daar wordt hij ontvangen door minister-president Mark Rutte en burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam. Vervolgens krijgt Obama een rondleiding in het Rijksmuseum.

Elite-eenheid BSBHet platform wordt zwaarbewaakt, onder meer door de elite-eenheid BSB (Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten) van de marechaussee. Ook pantservoertuigen van de marechaussee en honden die explosieven kunnen opsporen, zijn paraat voor de veiligheid van Obama.

Secret ServiceDe helikopters voor het vervoer van de Amerikaanse president zijn afgeschermd door bewakers van de Secret Service, de eigen bewakingsdienst van Obama. Er staan er twee voor hem klaar. Pas op het laatste moment wordt er uit veiligheidsoverwegingen een van de twee gekozen, waarin de president daadwerkelijk stapt. De helikopter die de Obama vervoert heet de Marine One.

AmsterdamDe Amerikaanse president gaat maandagochtend eerst voor een bezoek naar Amsterdam. De helikopter brengt hem van Schiphol naar Amsterdam. Daar wordt hij ontvangen door minister-president Mark Rutte en burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam. Vervolgens krijgt Obama een rondleiding in het Rijksmuseum.

Hierna gaan Obama en Rutte in gesprek over actuele politieke en economische onderwerpen. Na afloop geven zij een korte verklaring aan de pers.

Maandagmiddag begint de nucleaire top in het World Forum in Den Haag.

Hij is geland! #Obama#NSS2014pic.twitter.com/817eGjFMll

— Veronica Magazine (@VeronicaMag) 24 maart 2014

Ladies and gentlemen: we've got him!!! #af1#NSS2014pic.twitter.com/Ipa48BUAJk

— Aviation Photos (@luchtvaartfotos) 24 maart 2014