Nieuws Actueel

Nucleaire top: Zwaarbewaakt Amsterdam begroet Obama

Rik Nizet 24 maart 2014

Aanvankelijk leek er meer politie op het zonovergoten Amsterdamse Museumplein aanwezig dan publiek, maar tegen half tien stroomden de mensen toch toe om, gewapend met mobiele telefoon of camera, getuige te zijn van de aankomst van de Amerikaanse president Barack Obama.Special: Alles over nucleaire topVerkeersmaatregelen nucleaire top'Bij aanslag hebben we een probleem'Do's and don'ts nucleaire top

De opwinding naderde het kookpunt toen vanuit zuidelijke richting de eerste Amerikaanse legerhelikopters met geopende deuren laag over de stad kwamen aanvliegen. Ademloos of in vervoering gillend sloegen Amsterdammers en talrijke toeristen gade hoe de machines keurig in gelid landden op het gras van het zwaarbewaakte, afgezette plein, een paar minuten vroeger dan aangekondigd. Hele schoolklassen waren onder begeleiding van docenten uitgerukt om erbij te zijn.

Kort daarop volgden twee blauwwit gekleurde helikopters, in een daarvan werd Obama vervoerd. De dof en zwaar klapwiekende toestellen werden aan de grond gezet nabij de gereedstaande limousines, onder bewonderende kreten van de toeschouwers.

LimousineLang niet iedereen kon zien hoe de president uitstapte en in een van de limousines naar het Rijksmuseum werd gereden. Daarna begon het wachten op het vertrek van Obama, die ongeveer een uur in Amsterdam is.