Nieuws Actueel

Nuon-moeder schrapt duizend banen

Caroline Spilt 28 april 2015

65759 178

Het Zweedse energieconcern Vattenfall, moederbedrijf van het Nederlandse Nuon, schrapt nog eens duizend banen in verband met de aanhoudend slechte stroom- en gasmarkt. Dat maakte de onderneming dinsdag bekend bij de presentatie van de eerstekwartaalcijfers.

Het banenverlies zal het hele bedrijf treffen, aldus een woordvoerster van Nuon. Welke bedrijfsonderdelen of landen precies worden getroffen, is nog niet bekend. Eerder dit jaar kondigde Vattenfall al een nieuwe organisatiestructuur aan, waarbij het bedrijf wordt onderverdeeld in marktsegmenten in plaats van geografische regio's. De nieuwe indeling is sinds 1 april van kracht.

OvercapaciteitDe prijzen van met name elektriciteit staan al tijden onder druk door een lagere vraag en overcapaciteit. Tot dusver was Vattenfall daar nog deels tegen ingedekt dankzij langlopende contracten, maar naarmate die overeenkomsten aflopen nemen de gevolgen van het marktklimaat op de financiële resultaten toe.

Rode cijfersHet Zweedse energieconcern heeft door de dalende stroomprijzen fors moeten afschrijven op investeringen die in het verleden zijn gedaan in de opwekking van elektriciteit, zoals de overname van Nuon in 2009. De afgelopen twee boekjaren schreef Vattenfall daardoor rode cijfers.

Banen bij NuonIn het eerste kwartaal zakte de omzet met 1,2 procent tot omgerekend 4,84 miljard euro. De winst ging met bijna 40 procent omlaag naar omgerekend 532 miljoen euro. Vattenfall had eind maart ruim 29.000 mensen in dienst. Dat waren er 2000 minder dan een jaar eerder. De afgelopen twee jaar schrapte Vattenfall in totaal zo'n 2500 banen, waarvan 500 bij Nuon.