Nieuws Actueel

Nuon-moeder Vattenfall schrapt duizend banen

Van onze redactie 28 april 2015

Werk kantoor ondernemen economie Thinkstock

Het banenverlies zal het hele bedrijf treffen, aldus een woordvoerster van Nuon. Welke bedrijfsonderdelen of landen precies worden getroffen, is nog niet bekend. Eerder dit jaar kondigde Vattenfall al een nieuwe organisatiestructuur aan, waarbij het bedrijf wordt onderverdeeld in marktsegmenten in plaats van geografische regio's. De nieuwe indeling is sinds 1 april van kracht.

De prijzen van met name elektriciteit staan al tijden onder druk door een lagere vraag en overcapaciteit. Tot dusver was Vattenfall daar nog deels tegen ingedekt dankzij langlopende contracten, maar naarmate die overeenkomsten aflopen nemen de gevolgen van het marktklimaat op de financiële resultaten toe.

Het Zweedse energieconcern heeft door de dalende stroomprijzen fors moeten afschrijven op investeringen die in het verleden zijn gedaan in de opwekking vanelektriciteit, zoals de overname van Nuon in 2009. De afgelopen twee boekjaren schreef Vattenfall daardoor rode cijfers.

In het eerste kwartaal zakte de omzet met 1,2 procent tot omgerekend 4,84 miljard euro. De winst ging met bijna 40 procent omlaag naar omgerekend 532 miljoeneuro. Vattenfall had eind maart ruim 29.000 mensen in dienst. Dat waren er 2000 minder dan een jaar eerder. De afgelopen twee jaar schrapte Vattenfall in totaal zo'n 2500 banen, waarvan 500 bij Nuon.