Nieuws Actueel

Nuon snijdt dieper

Rik Nizet 3 februari 2014

De bezuinigingsoperatie bij energiebedrijf Nuon, waardoor honderden banen verloren gaan, krijgt waarschijnlijk een vervolg. Dat zegt bestuurder Tuomo Hatakka van het Zweedse moederbedrijf Vattenfall in een maandag gepubliceerd vraaggesprek met de zakenkrant Dagens Industri.

Vattenfall kondigde vorig jaar aan in 2 jaar tijd zo'n 2500 banen te schrappen, waarvan circa 500 in Nederland. Volgens Hatakka, binnen Vattenfall verantwoordelijk voor de activiteiten buiten Scandinavië, zal dat niet voldoende zijn en moet volgend jaar nog meer worden bezuinigd.

InvesteringenDat betekent ook dat investeringen in Nederland en Duitsland op een lager pitje komen te staan, zei Hatakka verder. Over de omvang van een eventueel extra banenverlies liet de bestuurder zich niet uit.

OvernameSinds de overname van Nuon in 2009 heeft Vattenfall al enkele miljarden moeten afschrijven op zijn bezittingen in Nederland. Hatakka sloot niet uit dat er nog meer herwaarderingen zullen volgen, al geven de huidige marktomstandigheden daar volgens hem geen aanleiding toe.

Een woordvoerder van Nuon liet weten dat nog geen enkel besluit is genomen over aanvullende besparingsmaatregelen na 2014. Wel zei hij dat elk energiebedrijf onder de huidige, slechte marktomstandigheden ,,alert moet zijn'' en goed op de kosten moet blijven letten.