Nieuws Actueel

Nuon Solar Team wint World Solar Challenge

Rik Nizet 22 oktober 2015

Nuon solar team solar challenge zonneauto delft winnaar middelgroot

Het Nuon Solar Team van de TU Delft heeft de World Solar Challenge gewonnen. Het is de zesde keer dat het team de race wint. Solar Team Twente is als tweede geëindigd. De teams namen het in de nacht van woensdag op donderdag (Nederlandse tijd) tegen elkaar op in Australië.

De Solar Challenge is een prestigieuze wedstrijd met zonneauto's. De deelnemers moeten ongeveer 3000 kilometer door de Australische woestijn rijden, van Darwin in het noorden naar Adelaide in het zuiden.

De wedstrijd was dit jaar bijzonder spannend, omdat de teams heel dicht bij elkaar reden. Het team uit Twente stond lang op de eerste plaats, maar werd woensdag van de troon gestoten door het team uit Delft. Toch was het geen kwestie van kat in 't bakkie. "Er waren vanochtend veel wolken dus we maakten ons wel zorgen of we genoeg energie konden krijgen", aldus een woordvoerster van het Nuon Solar Team. "Een kwartier nadat de race was begonnen, trok het open gelukkig."

Raar gevoelUiteindelijk finishte het team uit Twente met een achterstand van twee minuten. "Echt bizar. Het is ongekend hoe klein het verschil is", vertelde coureur Wouter Put na afloop. "Het is een raar gevoel. We zijn blij, maar het verschil is zo klein." Toch zijn de studenten uit Twente onverminderd trots. Put: "We voelen ons ook winnaars. Het is fantastisch dat we met twee Nederlandse teams het WK voor zonneauto's kunnen beslissen."