Nieuws Actueel

NuWonen bankroet: honderden de dupe

Leon van Heel 12 januari 2016

Nuwonenfailliethuisverkopen1065

Verhuurmakelaar NuWonen, met 17 vestigingen in Nederland, is bankroet. Enkele honderden mensen die hun onverkoopbare huis via het bedrijf verhuurden, wachtten soms al maanden tevergeefs op de huuropbrengsten. De verhuurmakelaar sloot vorige week al de deuren omdat gedupeerden hun geld kwamen ophalen.

De Oostvoornse ondernemer Robert Blonk was de reddende engel voor mensen die hun huis niet verkocht kregen. Dat waren er nogal wat toen hij in 2009 met NuWonen begon. De woningmarkt was volledig ingestort. Huizenkopers die nog niet van hun oude stulp af waren, zaten met dubbele lasten. Blonk bood uitkomst door die woning te verhuren.

In Hellevoetsluis, Spijkenisse en Rotterdam zette hij buitenlandse werknemers uit de Rotterdamse haven en de kassen in de huizen. NuWonen groeide als kool en opende het ene na het andere kantoor. Tot in Den Haag, Dordrecht, Vlaardingen, Tilburg, Eindhoven, Vlissingen en Terneuzen.

Geen sjoege

Lang dacht Jan van Doorn uit Middelharnis dat alleen hij in de clinch lag met NuWonen, een administratief geschil waar hij met wat doorzetten wel zou uitkomen. De inwoner van Middelharnis kwam er door een uitzending van tv-programma De Rijdende Rechter achter dat er veel meer klagers zijn. Maar wat hij ook probeerde, NuWonen gaf geen sjoege. Gisteren stond hij voor een dichte deur van de makelaar in Spijkenisse, samen met een ander gedupeerde die nog maanden huur tegoed heeft van NuWonen.

NuWonen heeft 'enkele honderden' huizen in de verhuur, zegt Blonks advocaat Patrique Ouwens. Vandaag wordt het faillissement aangevraagd. Er wordt nog gekeken naar een doorstart, maar schuldeisers moeten het ergste vrezen. Voor Van Doorn is Blonk een 'flessentrekker'. ,,Hij heeft mensen lange tijd met mooie praatjes aan het lijntje gehouden.''

Voor de tien medewerkers is ontslag aangevraagd. Advocaat Ouwens: ,,Meneer Blonk loopt niet weg voor zijn verantwoordelijkheid, maar dit is de situatie.''