Nieuws Actueel

NVM: Woningmarkt maakt goed eerste kwartaal door

Van onze redactie 9 april 2015

Image 4847712

In de totale markt werden naar schatting 38.800 huizen verkocht. ,,We moeten terug tot 2008, en dus voor de crisis, om dergelijke verkoopaantallen tegen te komen in het eerste kwartaal'', zegt voorzitter Ger Hukker van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).

De prijs van de gemiddeld verkochte woning ligt nu op 211.000 euro. Dat is 2,9% hoger dan een jaar geleden, maar nog altijd 14% onder het niveau bij de start van de crisis. Ten opzichte van het vorige kwartaal bleven de verkoopprijzen vrijwel stabiel.

Appartementen Van alle woningtypen werden er het afgelopen kwartaal meer verkocht, maar opnieuw was de toename bij de appartementen het grootst. Daar werden er ten opzichte van een jaar geleden ruim 27% meer van verkocht.

De NVM rekent erop dat de positieve tendens in het beste eerste kwartaal sinds jaren zich de komende periode zal doorzetten. Makelaarsvoorzitter Hukker gaat voor het hele jaar voorlopig uit van een toename van het aantal transacties van 5 tot 10% en een prijsstijging van 2,5 tot 3%.