Nieuws Actueel

NVWA controleert kamelenmelk-ondernemer

Rik Nizet 15 mei 2014

De grootste kamelenhouder van Nederland heeft vanwege de uitbraak van het gevaarlijke MERS-virus donderdagochtend bezoek gehad van een controleur van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA). Kamelenhouder Frank Smits uit Berlicum (Noord-Brabant) heeft dat donderdag desgevraagd gezegd.Lees ook:Vragen over MERS-coronavirus'MERS-virus geen noodsituatie'

Kamelen kunnen het virus hebben en waarschijnlijk overdragen aan mensen. Frank Smits begon in 2006 met een kamelenmelkerij. Inmiddels heeft hij 85 kamelen.

VragenHet bedrijf is ook open voor publiek. Smits zegt dat hij sinds de uitbraak van de ziekte in het Midden-Oosten wel vragen krijgt van bezoekers.

ControlerenDe NVWA wilde volgens hem de herkomst van de kamelen controleren en kijken of ze gezond zijn. De kamelen komen allemaal uit Europa (Spanje) en ze mankeren niks, zegt Smits. Bezoek blijft welkom.

De kamelen komen allemaal uit Europa (Spanje) en ze mankeren niks, zegt Smits. Bezoek blijft welkom. Ook de kamelenmelk die hij produceert is veilig en juist hartstikke gezond, benadrukt hij.

De controle in Berlicum is de enige in Nederland vanwege de virusuitbraak. Hobbyhouders of dierentuinen hoeven vooralsnog geen controle te verwachten.