Nieuws Actueel

'NXP in conflict met lokale vakbonden'

Van onze redactie 2 juni 2015

Image 4967018

,,NXP heeft patenten van Philips doorontwikkeld tot succesvolle producten, maar breekt op dit moment in rap tempo de goede vakbondsrelaties af die onder Philips waren opgebouwd'', aldus onderzoeker Irene Schipper van SOMO. NXP, een afsplitsing van Philips, is marktleider in de productie van chips die nieuwe ontwikkelingen zoals mobiel betalen mogelijk maken.

NXP noemt het rapport ,,uitermate teleurstellend'' en wijst alle beschuldigingen van de hand. NXP-jurist Jean Schreurs: ,,SOMO heeft een aantal incidenten opgeklopt tot ongekende proporties. De feiten zijn gekleurd en buitengewoon suggestief weergegeven.''

Ontslagen

Voor NXP’s vakbond in de Filippijnen, startten de problemen volgens SOMO in mei 2014, toen een groep van 24 werknemers werd ontslagen nadat zij opgeroepen hadden om niet te gaan werken op een officiële nationale vrije dag. ,,Het was een gerichte actie om de lokale vakbond tegen te werken'', meent SOMO.

NXP is in 25 landen actief met 27.000 werknemers. Dat je dan af en toe een conflict hebt met een vakbond, is niet ongewoon, stelt Schreurs. Bovendien ligt het incident in de Filipijnen anders dan SOMO beweert, zegt hij. ,,In de Filipijnen is het normaal om op feestdagen en zondagen op vrijwillige basis door te werken. Werknemers die dat niet willen, kunnen vrij nemen. Deze mensen probeerden de fabricage in de fabriek die 24 uur per dag draait, stil te leggen.''

In Thailand leidde een protest van de vakbond tegen het nieuwe werkrooster volgens SOMO tot het niet meer toelaten van de vakbondsleden in de fabriek. ,,Nog steeds worden vakbondsleden geïntimideerd en de onderhandelingen voor een nieuwe cao zijn uitgesteld.'' Ook deze beschuldiging werpt NXP verre van zich. ,,Er is een discussie geweest over het nieuwe werkrooster, maar de overgrote meerderheid volgt dit rooster nu en is in lijn met alle wetgeving'', aldus Schreurs.