Nieuws Actueel

NZa onderzoekt contracten zorgverzekeraars

Van onze redactie 5 november 2014

Als het onderzoek van de NZa klaar is, moet duidelijk worden waar mensen precies terechtkunnen voor welke zorg en hoeveel zorg er is ingekocht door de verzekeraars. De NZa begint in december en wil het onderzoek in februari af hebben.

Aanspreken De NZa kijkt in eerste instantie naar delen van de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) en de eerstelijnszorg (onder meer tandarts, fysiotherapeut en psycholoog). Ook wordt de inhoud van de contracten onderzocht in sectoren waar het komend jaar veel verandert, zoals de wijkverpleging. ,,Als blijkt dat de zorgverzekeraars niet genoeg zorg hebben ingekocht, spreekt de NZa ze daarop aan.''

Zorgverzekeraars moeten voldoende zorg inkopen, aldus de NZa. ,,Die moet betaalbaar, toegankelijk en van goede kwaliteit zijn.'' Verzekeraars mogen daarbij kiezen met wie zij een contract sluiten. Met het onderzoek naar de afspraken wil de NZa ook antwoorden krijgen op vragen als: Maken de verzekeraars voor 2015 andere afspraken dan in eerdere jaren? Maken de contracten doelstellingen als 'meer zorg dichter bij huis' waar?