Nieuws Actueel

Obligatiehandelaren vrezen voor onrust op financiële markten

Op de Europese financiële markten dreigt onrust te ontstaan doordat overheden grote hoeveelheden schuldpapieren in de markt zetten, terwijl centrale banken zijn gestopt met het opkopen. Kenners waarschuwen daarom voor grote schommelingen op obligatiemarkten.

ANP 5 januari 2023

ANP050123111 1

Volgens de Britse zakenbank Barclays willen overheden in 2023 een recordbedrag van bijna 500 miljard euro aan obligatieleningen verkopen. Deze verkopen worden echter niet langer ondersteund door aankopen van de Europese Centrale Bank (ECB). Eerder deed de ECB dit wel als steunmaatregel voor de economieën in Europa. In maart vorig jaar besloot de centrale bank zelfs om de rentestijgingen op de financiële markten de kop in te drukken door het wekelijkse tempo waarmee schuldpapier werd opgekocht aanzienlijk op te voeren. De afgelopen tijd is de rente juist opgeschroefd om de inflatie te beteugelen.

In het Verenigd Koninkrijk ontstonden eind september problemen op de obligatiemarkt als gevolg van de mislukte begrotingsplannen van de toenmalige Britse premier Liz Truss. De Britse regering wilde voor die plannen, waaronder belastingverlagingen, veel geld lenen. De al hoge staatsschuld van de overheid dreigde daardoor flink op te lopen. Investeerders zagen de plannen niet zitten en eisten een hogere vergoeding voor Britse staatsleningen waardoor de rente op de obligaties omhoogschoot.

Door de paniek die hierdoor op de obligatiemarkten ontstond, zag de centrale bank van het VK zich gedwongen in te grijpen. De Bank of England kondigde aan weer obligaties op te kopen om een gedeeltelijke instorting van pensioenfondsen te voorkomen.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws