Nieuws Actueel

Oekraïne wil Duitsland helpen met elektriciteitsvoorziening

Oekraïne is van plan om Duitsland te helpen minder afhankelijk te worden van geïmporteerd Russisch gas, door het eigen overschot aan energie te leveren aan de grootste economie van de eurozone. "Op dit moment exporteert Oekraïne al elektriciteit naar Moldavië, Roemenië, Slowakije en Polen. Maar we zijn er klaar voor om onze export uit te breiden naar Duitsland", zei de Oekraïense premier Denis Sjmihal.

ANP 3 september 2022

ANP030922116 1

"Dankzij onze kerncentrales hebben we voldoende elektriciteit in Oekraïne", zei Sjmihal. De premier zei ook dat hij tijdens zijn bezoek aan de Duitse hoofdstad dit weekend de elektriciteitskwestie zou bespreken. Daar ontmoet hij zondag de Duitse bondskanselier Olaf Scholz. In Oekraïne is door de oorlog het energieverbruik fors teruggevallen. Hierdoor kan het land wel meer elektriciteit exporteren.

Oekraïne ontkoppelde zich in februari na de invasie van het elektriciteitsnetwerk dat het met Rusland deelde. Buurland Moldavië deed dat toen ook. Half maart werd het elektriciteitsnet van Oekraïne gesynchroniseerd met het Europese netwerk. Sinds die tijd voert het land tussen de 400 en 700 megawatt aan elektriciteit uit per dag naar de Europese Unie en Moldavië. Een megawatt vermogen kan ongeveer duizend huishoudens tegelijkertijd van elektriciteit voorzien.

Sjmihal wil de uitvoer van elektriciteit nu ophogen. "Dat zou voor beide kanten heel erg goed zijn. De EU zou meer energie krijgen en wij krijgen de vreemde valuta die we zo hard nodig hebben", aldus de Oekraïense premier.

De kerncentrales van Oekraïne produceren een totale capaciteit van meer dan 14 gigawatt aan elektriciteit. Wel is sinds maart de kerncentrale in de Oekraïense regio Zaporizja bezet door de Russen. De centrale in Enerhodar, de grootste van Europa, is de afgelopen tijd regelmatig onder vuur genomen. De internationale gemeenschap maakt zich zorgen om de aanvallen op de kerncentrale.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws